Концерти на дуото Каролина Миколайчик, цигулка и Иво Йединецки, акордеон

Концерти на дуото Каролина Миколайчик, цигулка и Иво Йединецки, акордеон

Дуото на Каролина Миколайчик и Иво Йединецки е един от най-обещаващите млади камерни ансамбли в Полша. Те са спечелили многобройни първи награди и Гран При на музикални конкурси в Полша, Хърватия, Франция и Австрия. През ноември 2014 г. те получават Наградата на ректорите и Наградата на авторите за Концерт на годината в Националния конкурс за камерни ансамбли.

Дуото е създадено през 2013 г. Оригиналната комбинация от цигулка и акордеон дава неограничени звукови и цветови възможности, които дуото използва за репертоар от всички музикални периоди – от барока до XXI век. Той се състои от произведения, написани от композитори от различни националности, представляващи различни музикални стилове. Освен оригинални композиции за цигулка и акордеон, те изпълняват свои собствени транскрипции на световноизвестни примери от музикалната литература за цигулка и пиано.

Каролина Миколайчик и Иво Йединецки правят дебюта си през май 2013 г. в Концертната зала на Музикалния университет „Фредерик Шопен“ във Варшава. Оттогава насам те не спират да концертират в Полша и в чужбина. Участвали са на признати фестивали като Vier Jahreszeiten Riehen (Швейцария), Камерна музика в Martvili (Грузия), Emanacje (Европейски център за музика на Krzysztof Penderecki), Летен фестивал Dziekanka и „От Шопен до Горецки“ във Варшава, както и 58-ми Варненски есенен международен фестивал за съвременна музика.

През 2016 г. Каролина и Иво правят първото си турне в САЩ. Изпълнението им в най-аплодираната зала „Карнеги“ получава блестящи отзиви.

Каролина Миколайчик и Иво Йединецки си сътрудничат с редица съвременни композитори. През 2015 г. те правят премиерата на произведенията: „Рапидо“ на Едуард Сиелики, „notturno“ от Андржей Каралов и „Мазурка“ от Игнац Залевски. През февруари 2016 г. те изпълняват първия по рода си двоен концерт за цигулка, акордеон и оркестър, написан по желание на композитора и посветен на дуото от Марчин Блажевич.

Дуото участва в майсторски класове с известни музиканти като: проф. Инголф Турван (Hochschule fur Musik в Мюнхен), проф. Ян Ратия (Hochschule fur Musik Und Darstellende Kunst, Грац), проф. Инаки Алберди (Conservatorio Superior de Musica de Pais Vasco „MUSIKENE” в Сан Себастиян). В Музикалния университет „Фредерик Шопен“ те работят под ръководството на проф. Клаудиуш Баран.

Концерт на възглавници

28 октомври, неделя, 11:00, 14:00 и 17:00 ч.
Съюз на архитектите, ул. “Кракра” 11, вход с билети

 

Концерт в рамките на камерния цикъл за изгряващи европейски таланти „Мотив“

30 октомври, вторник, 19.30 ч.

Къща-музей „Борис Христов“, ул. „Цар Самуил“ №43, вход с билети

 

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша

Back to top