Круиз на Независимостта

Круиз на Независимостта

На 20 май 2018 г. „Дар Млоджежи“ за втори път в своята история тръгва на плаване около света. Това е второто околосветско плаване на бялата фрегата. Този Круиз ще отбележи стогодишнината от възстановяването на независимостта в Полша и 100 години от създаването на Морската академия в Гдиня.

„Дар Млоджежи“ е тримачтова фрегата, учебен ветроходен кораб на Морската академия в Гдиня, който продължава традициите на своите двама известни предходници „Лвов“ и „Дар Поможа“. Това е първият ветроходен кораб, построен в полска корабостроителница по оригинален полски проект, отначало като ветроход за учебни цели.

Посланието на Круиза на Независимостта е да се акцентира в глобалното публично пространство върху специалната годишнина, каквато е отбелязването на един век от възстановяването на независимостта на Полша. Вторият ключов момент ще бъде участието на ветрохода в Световните младежки дни в Панама от 22 до 27 януари 2019 г.

„Круизът на Независимостта“, освен приповдигнатото послание във връзка с годишнината и участието на 400 победители в националния патриотичен конкурс, ще бъде и работен учебен рейс – морска професионална практика за 534 студенти и ученици в средните морски училища.

Освен постоянния екипаж, в този рейс ще участват 472 студенти от Морската академия в Гдиня (218 от факултет Навигационен, 200 от факултет Механика и 54 от Електротехническия факултет). Освен тях ще има ученици от средните морски училища в Швиноуйшче (33) и Шчечин (29), както и 400 победители в конкурса, организиран от Министерството на морската икономика и вътрешното корабоплаване. Планирани са 7 обмена на стажантски групи – или общо 934 млади хора ще участват в този проект.

Завръщането в Гдиня е планирано за 28 март 2019 г. Предвижда се „Дар Млоджежи“ да акостира в 21 пристанища (в това число Копенхаген, Бордо, Дакар, Капщад, Джакарта, Сингапур, Шанхай, Осака, Лос Анджелис и Лондон) на 4 континента, плавайки в три океана. В деня, когато се отбелязва 100-годишнината на независима Полша – 11 ноември 2018 г. фрегатата ще се намира някъде между Шанхай и Осака. В периода 22-28 януари 2019 г. „Дар Млоджежи“ ще вземе участие в Световните младежки дни в Панама. Навсякъде полският ветроходен кораб ще развее бяло-червеното знаме.

Източник: http://pl2018.org/

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша

Back to top