Лодз – второто най-добро място в света, което заслужава да бъде посетено през 2019 г. според Lonely Planet

Лодз – второто най-добро място в света, което заслужава да бъде посетено през 2019 г. според Lonely Planet

Лодз заема второ място в категорията Best Value Destination в класацията Best in Travel 2019 като се нарежда преди Малдивите, националния парк в САЩ Great Smoky Mountains, Аржентина или Словения. Първо място заема Долината на Южен Нил в Египет.

Редакторите на Lonely Planet оцениха ревитализацията (съживяването) на града. Лодз съчетава обновяването на промишлени пространства със смели архитектурни проекти. „Големите и амбициозни инвестиции, направени през последните години, бяха насочени към стимулиране и модернизиране на Лодз. Резултатите са видими.“ – казва редакторът на издателството Том Хол.

Част от забележителностите на Лодз са някогашните предачници и тъкачници, превърнати в места за култура, луксозни апартаменти, хотели и ресторанти. Заслужава да се видят цветните стенописи, уличните арт инсталации, които се появяват по стените на жилищните сгради, складове и фабрики и показват новото лице на града – меката за млади артисти и предприемачи.

Авторите на класацията посочват три основни места за посещение:

Манифактура. Бившата текстилна империя на Израел Познански е превърната в търговски и развлекателен център, където се намират Музеят на изкуството (ms2) и Музеят на фабриката. Туристите, посещаващи Лодз през лятото, ще намерят тук изкуствен плаж, а през зимата изкуствена ледена пързалка.

ЖП гарата Лодз Фабрична – уникално произведение на изкуството, най-голямата жп гара в Полша;

Улица Пьотрковска или най-дългата, над 4-километрова пешеходна улица в Европа, която изпълнява функцията на градски площад. Можете да я разгледате, докато се возите с рикша. Това е място, пълно с кафенета, барове и ресторанти, в които можете да се насладите на красотата на архитектурата от XIX век.

Лодз е и филмовата столица на Полша – тук се намира най-известното филмово училище, смятано за едно от най-добрите в света според „The Hollywood Reporter”, както и Музеят на кинематографията.

Вижте също: https://www.lonelyplanet.com/best-in-travel/value

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша

Back to top