На 86-годишна възраст почина Маестро Кшищоф Пендерецки

На 86-годишна възраст почина Маестро Кшищоф Пендерецки

В неделя, 29 март, след дълго и тежко боледуване почина проф. Кшищоф Пендерецки – велик поляк, изключителен артист, хуманист, един от най-известните и уважавани полски композитори в света.

Маестро Пендерецки e Доктор хонорис кауза в няколко десетки университети, почетен член на най-значими художествени и научни академии, както и почетен професор в много престижни художествени висши учебни заведения. За творчеството си е удостоен с Орден „Бял орел“, както и с други високи национални и чуждестранни отличия и престижни награди, в това число пет награди Грами.

Авангардните творби от 60-те години на миналия век му донасят световно признание: Tren To Victims of Hiroshima или Пасионът по Лука, които бележат началото на неговите международни успехи.

През 70-те години Пендерецки застава зад диригентския пулт, като ръководи водещи симфонични оркестри в Европа, САЩ и Азия.

По негова инициатива е създаден Европейският музикален център в Луславице, посветен на младите музикални творци.

Кшищоф Пендерецки е бил голям любител на дърветата, той е проектирал парковия комплекс в Луславице с над 2000 вида дървета.

В едно от интервютата създателят на Полския реквием, произведение, вдъхновено от историята и културата на Полша, споделя: „Мисля, че артистът е свидетел на епохата, в която живее и реагира с работата си на това, което се случва около него“.

Източник: Официален сайт на Кшищоф Пендерецки

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша

Back to top