Национален ден в памет на поляците, спасявали евреи по време на германската окупация (24.03)

Национален ден в памет на поляците, спасявали евреи по време на германската окупация (24.03)

Националният ден в памет на поляците, спасявали евреи по време на германската окупация, е обявен по инициатива на президента на Република Полша Анджей Дуда. Избраната дата – 24 март – е символична. На този ден през 1944 г. е избито семейство Улма. Тогава германската жандармерия разстрелва Юзеф Улма, бременната му съпруга Виктория и шестте им непълнолетни деца, както и осем евреи, които те укриват: Голда Грюнфелд, Леа Диднер и дъщеря й, Саул Голдман и четиримата му синове.

Ще припомним, че Министерството на външните работи осъществи редица дейности, свързани с подготовката на церемонията по откриване на Музея на поляците, спасявали евреи по време на Втората световна война „Сем. Улма“ в Маркова на 17 март 2016 г.

Тогава Полският институт в София в сътрудничество с посолството на Република Полша в София и Организацията на евреите в България „Шалом“, организира пряко предаване на церемонията по откриване на музея. Встъпителни слова произнесоха Кшищоф Краевски, посланик на Република Полша в София, Ирит Лилиан, посланик на Държавата Израел в София и Максим Бенвенисти, председател на Организацията на евреите в България „Шалом“.

Проф. Йежи Ейслер, директор на варшавския отдел на Института за национална памет, изнесе лекция на тема „Полско-еврейските отношения по време на Втората световна война“. Многобройните участници имаха възможността да се запознаят и с документалната изложба „Самаряните от Маркова“ и мултимедийната презентация за музея в Маркова.

Нека помним заедно!

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша

Back to top