Oткриване на изложба рисунки и акварели на Ришард Гжиб

Oткриване на изложба рисунки и акварели на Ришард Гжиб

Oткриване на изложба рисунки и акварели на Ришард Гжиб съвместно с Галерия „Zderzak“

22 март 2013, петък, 18 ч., Полски институт

Ришард Гжиб – рисувач, художник, поет, един от водещите представители на новата експресия от 80-те. Възпитаник на художествените академии във Вроцлав и Варшава. Един от основоположниците на Gruppа, творческа група, обединяваща представители на течението нова експресия. Заедно с Gruppа издава списание, в което помества свои стихове, теоретични текстове и рисунки. Плод на ъндърграундовия период на Gruppа са работите му върху хартия, чиято експресивна форма кореспондира с ангажираността, с която членуващите в нея творци защитават свободата или се изказват по различни политически, национални или творчески въпроси.

Друг етап в живописта на Гжиб се характеризира с появата на животни – носорози, зайци, пеперуди, костенурки, феерия от цветове, геометрични форми и богата орнаментика. Тяхната поетичност, гротесковост, чувственост отразява мирогледа на твореца, според когото живописният образ отразява магическо и тотемично мислене, отпращащо към философията на първобитните култури за единството на човек и космос. От средата на 80-те е осъществява няколко творчески пътувания: стипендия в Западен Берлин, Кьолн, Сеньон. Авторът е и поет, публикува творбите си в различни артсписания, както и в Young Poets of a New Poland (London 1993). Занимава се с рекламна и издателска графика. През 2010 г. е награден в Полша с наградата за цялостна дейност „Ян Цибис“. Отглежда канарчета, рибки, костенурки и расови кучета; инструктор по карате и маратонец.

Галерия Zderzak възниква като частна, независима културна институция през 1985 г. в Краков, когато нелегалната Солидарност се бори за свобода. Изложбите се организират на покрива на частния имот, а над вратата е закачена стара автомобилна броня (zderzak). Галерията работи без цензура, в опозиция спрямо официалното изкуство, контролирано от комунистическия режим, както и спрямо изкуството под знака на католическата църква. От 1989 галерията работи като търговска, неин собственик е Марта Тарабула.

Марта Тарабула ще бъде в София от 20 март. За повече информация и среща с куратора:

Светла Каранешева
e-mail: sofia.info@instytutpolski.org
тел.: 02/ 987 21 59; 02/ 981 09 07

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша