ONE ARCHITECTURE WEEK – АВТОРСКИ ПРОЕКТ „ВОДОВЪРТЕЖ“ НА ГРУПАТА ЗА ПРОЕКТИРАНЕ „ЦЕНТРАЛА“ И ОТКРИВАНЕ НА ДОКУМЕНТАЛНАТА ИЗЛОЖБА „POLSKA. ARCHITECTURE”

ONE ARCHITECTURE WEEK  –  АВТОРСКИ ПРОЕКТ „ВОДОВЪРТЕЖ“ НА ГРУПАТА ЗА ПРОЕКТИРАНЕ „ЦЕНТРАЛА“  И  ОТКРИВАНЕ НА ДОКУМЕНТАЛНАТА ИЗЛОЖБА „POLSKA. ARCHITECTURE”

Фот. Памела Качмарек

От 18 септември в Пловдив – в рамките на поредното издание на фестивала ONE ARCHITECTURE WEEK – групи за проектиране от цял свят (Англия, Канада, Испания, македония, Румъния), в това число и „Централа“ от Полша (с подкрепата на Полския институт в София) премериха сили с уникална задача. Как пространството около реката да бъде превърнато в публично пространство, пространство за всички, където пловдивчани ще искат да прекарват свободното си време? Как отново да се приобщи пространството около Марица и по какъв начин да се провокира връщането на това отдавна забравено богатство на града? Търсенето на отговорите на тези сложни въпроси организаторите нарекоха социално-архитектурен експеримент – „При-общена река“. Артисти и проектанти, които взеха активно участие в проекта, имаха за задача да поставят под въпрос функцията на реката като граница – граница между природа и култура, север и юг, “европейско” и “неевропейско”, частно и общо. Благодарение на проектите им реката трябваше да стане общо място, пространство за споделяне, създаване и творене заедно.

По време на съботното (19 септември) представяне на всички проекти Малгожата Кучевич от „Централа“ представи оригинална конструкция, улесняваща достъпа на жителите на Пловдив достъп до острова в Марица. “Водовъртеж” е опит да се преодолее затруднената връзка между брега и коритото на река Марица. Монтираната стоманена и въжена конструкция интригува минувачите с необичайната си форма и ги подканя да се спуснат до коритото на реката. Концептуалната “детска площадка” за възрастни преосмисля традиционните архитектурни връзки като рампи и стълби и предлага безопасен и интересен начин на интерпретиране на пространството. Малгожата Кучевич разказа, че проектът е вдъхновен от детските им спомени от 80-те, когато катеренето по огради и влизането в тунели и дупки из изоставени строежи (обичайна гледка за социалистическа Варшава по онова време) ги е карало да се чувстват като велики изследователи. Вече като големи, проектантката осъзнава, че всяка възраст има нужда от предизвикателства, още по-силна в градска среда.

На 20 септември бе откриването на документалната изложба с интригуващото двуезично заглавие „Polska. Architecture” (също със съдействието на Полския институт в София), което се проведе в самото сърце на артистичния квартал на Пловдив – Капана, който е отново в разцвета си, както и представените в изложбата сгради в Полша. Макар че всички изглеждат невероятно модерни, някои от тях са стари, но реновирани сгради, като например Централаната жп гара във Вроцлав. Изложбата представя пътя, извървян от полската архитектура, как през последните години бяха изградени множество значими обществени сгради – музеи и концертни зали, спортни съоръжения, учебни заведения. Финансирани с държавни, местни или европейски средства, проектирани от изключителни архитекти, избирани чрез конкурси, те стават символи на модерността не само в местен или национален, но също така и в международен план. Изложбата представя 20 новопостроени или реконструирани обекти, като Музея за история на полските евреи ПОЛИН във Варшава, Европейския център за солидарност в Гданск или Филхармонията „Мечислав Карлович“ в Шчечин. Освен обществени сгради, можем да видим офиссгради, жилищни сгради (Жк 19. Квартал на Варшава), както и обществени пространства, които изглеждат като въплъщение на мечтите на полския писател Стефан Жеромски за къщи от стъкло, за което спомена на откриването Светла Каранешева от Полския институт. Всеки обект, заснет от най-добрите полски фотографи, специалисти в тази област, разкрива своята изключителност – уникална форма, многопластова концепция, плод на работата на много творци – проектанти, строители, творци, инвеститори.

Гостите на изложбата „Polska. Architecture” не криеха своята изненада от това, че само за няколко години полската архитектура, а покрай това и цяла Полша, е направила такава крачка напред.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша

Back to top