Органов рецитал на Дариуш Пшибилски

Органов рецитал на Дариуш Пшибилски

В програмата творби на: Дариуш Пшибилски, Арво Пярт, Роман Гаубеншток-Рамати, Джон Кейдж, Павел Лукашевски, Еуно Чанг

Дариуш Пшибилски (р. 1984) – органист и композитор, дипломира се с отличие в Университета по музика „Фредерик Шопен” във Варшава, в класа по композиция на Марчин Блажевич и по орган на Анджей Хорошински. През учебната 2006/2007 година е награден със стипендия за следване във Висшето училище по музика в Кьолн, където изучава композиция при Йорк Хьолер, електронна композиция при Ханс Улрих Хумперт, оркестрация при Кшищоф Майер и орган при Йоханес Геферт. През 2010 защитава докторската си дисертация в Университета по музика „Фредерик Шопен” и получава най-високата образователна степен по композиция от Висшето училище по музика в Карлсруе, където учи при Волфганг Рим.
От 2008 е асистент в Университета по музика „Фредерик Шопен” във Варшава. Води часове като гост лектор в Ню Йорк, Хамбург, Рим, Истанбул и Москва, както и като гост преподавател по композиция в Университета „Кеймюнг” в Тегу (Южна Корея). Избиран е за резидентен композитор (composer-in-residence) на редица фестивали и музикални форуми в Австрия, Русия и Германия. В периода 2008–12 е председател на Младежката група към Съюза на полските композитори.
Партитурите му са издавани от берлинското издателство Verlag Neue Musik. Композициите му са изпълнявани на престижни сцени като Кралската фестивална зала в Лондон, Концертното студио „Витолд Лютославски” на Полското радио и филхармониите на Москва, Минск и Варшава.
Удостояван е с редица стипендии и многобройни престижни национални и международни награди за композиция и органова интерпретация, сред които втора (при неприсъдена първа) и специална награда на Конкурса за полска музика от XX век в Легница (2001) и голямата награда на Конкурса за млади изпълнители на съвременна музика във Варшава (2005).

На 28 април от 19:00 ч. в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” ще се състои органов рецитал на Дариуш Пшибилски в рамките на Международния фестивал за съвременна клавирна музика ppIANISSIMO 2018.
В програмата творби на:
Х. М. Гурецки, А. Кшановски, Е. Чанг, М. Борковски, П. Лукашевски и Д. Пшибилски

29 април, неделя, 19:30 ч.
Католическа църква “Свети Йосиф”, ул. “Княз Борис I” № 146, вход свободен

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша

Back to top