Откриват Полски институт в Тбилиси

Откриват Полски институт в Тбилиси

На 5 ноември в Тбилиси маршалът на Сейма, г-н Марек Кухчински, заедно с държавния секретар в Министерството на външните работи на Полша, г-н Шимон Шинковски вел Сенк, ще вземат участие в тържественото откриване на Полския институт в Тбилиси. От грузинската страна участие ще вземе председателят на парламента на Грузия Иракли Кобахидзе.

Полският институт в Тбилиси е двадесет и петият полски институт в света. Полските институти са дипломатически мисии на Министерството на външните работи, чиято задача е да развиват двустранните отношения в областта на широко разбираната публична и културна дипломация. Институтите си сътрудничат с редица полски културни и научни институции, като работят за популяризиране на постиженията на полската култура, наука и спорт.

Официалното откриване на Полския институт в Тбилиси ще се състои в парламента на Грузия. Част от церемонията по откриването на Института е планираното за 5 ноември откриване на Зала на полското изкуство и литература „Хенрик Хриневски“ в Националната библиотека на грузинския парламент.

В залата ще бъде изложена богата колекция от книги за Полша и полската култура, там ще се провеждат и курсове по полски език. Залата е кръстена на изтъкнатия полски художник, творил в Грузия и ще бъде открита в деня на осемдесетата годишнина от трагичната му смърт. Хенрик Хриневски става жертва на сталинския терор и е разстрелян в т.нар. „Полска акция“ през 1938 г.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша

Back to top