Първи концерт за 2020 г. на Софийската филхармония с диригент Антони Вит и полските солисти Ивона Хоса, Ева Марчинец и Ярослав Бренк

Първи концерт за 2020 г. на Софийската филхармония с диригент Антони Вит и полските солисти Ивона Хоса, Ева Марчинец и Ярослав Бренк

9 януари, четвъртък, 19:00 ч.
Софийска филхармония – зала „България“, ул. „Аксаков“ № 1, вход с билети – на касата на Софийска филхармония, eventim.bg и epaygo.bg
Организатори: Полски институт в София и Софийска филхармония

 

Първи концерт за 2020 г. на Софийската филхармония с диригент – Антони Вит и полските солисти Ивона Хоса, Ева Марчинец и Ярослав Бренк

В програмата: Увертюра към операта „Халка“ от Станислав Монюшко, „Станислав и Анна Освиенцимови“ от Мечислав Карлович, „Кшесани“ от Войчех Килар и „Стабат Матер“ от Карол Шимановски

 

Aнтони Вит – един от ценените полски диригенти, главен диригент на Orquesta Sinfonica de Navarra в Памплона и почетен диригент на Краковската филхармония. Следва диригентско майсторство и композиция в Музикалната академия в Краков, усъвършенства се при Надя Буланже в Париж.
Работил е в Театър Велки във Варшава, бил е художествен директор на Поморската филхармония, директор на Оркестъра на Полското радио и телевизия и на хора в Краков.
В периода 1983-2000 е директор на Националния симфоничен оркестър на Полското радио в Катовице. В продължение на десет години е генерален и художествен директор на Националната филхармония.
Дирижирал е в най-важните европейски музикални центрове, в Америка, в държавите от Близкия изток. Записал е над 90 диска за такива фирми като EMI-HMV, CBS, Camerata Tokyo, NVC Arts, Pony Canyon, Naxos, Polskie Nagrania и други. Записи, направени под неговата диригентска палка (Stabat Mater на Шимановски, клавирните концерти на Прокофиев) печелят важни награди, в т.ч. Diapason d’Or i Grand Prix du Disque de la Nouvelle Académie du Disque. През 2002 г. неговия диск CD Turangalila (Messiaen) получава наградата Midem Classique в Кан.
Номиниран е седем пъти за Грами, а през 2014 г. печели наградата.
Aнтони Вит е лауреат на II награда от Международния конкурс за диригенти на Херберт фон Караян в Берлин и на много държавни награди. Два пъти печели награди за най-добро изпълнение на полска музика по време на фестивала Варшавска есен. Канен е на много музикални фестивали. Дирижирал е престижни оркестри, в т.ч. The London Philharmonic, BBC Symphony Orchestra, Philharmonia Orchestra w Londynie, Berliner Philharmoniker, Orchestra dell’Accademia di Santa Cecilia w Roma, Jerusalem Symphony.

Ева Марчинец – всестранно образован музикант. Завършва с отличие два факултета в Музикалната академия в Гданск: композиция и теория на музиката, както и вокално и актьорско майсторство, а също така и Musikhochschule und Darstellende Kunst в Щутгарт. Участва в майсторски класове, ръководени от: Карло Бергонци (Accademia Musicale Chigiana, Сиена) и Пол Есууд (Internationale Haendel Akademie, Карлсруе). Гамата от интереси на Ева Марчинец включва старинна музика, през романтична до съвременна (К. Пендерецки, В. Килар). Ева Марчинец участва в концерти, организирани в много европейски държави и САЩ, в престижни концертни зали като Berliner Philharmonie, Konzerthaus Berlin, Rundfunk-Sinfonieorchester Saarbrücken (Германия), Palais des Beaux-Arts. Тя участва в много полски и международни фестивали, в т.ч.: Международния фестивал Wratislavia Cantans, Festival Europalia – Брюксел, Kulturfestival Bornholm. Ева Марчинец е професор в Музикалната академия „Станислав Монюшко“ в Гданск, където ръководи класа по солово пеене. Отличена е от министъра на културата и националното наследство на Полша с медал „Заслужил за културата Глория Артис”.

Ивона Хоса е смятана за един от водещите сопрани на своето поколение. Вокалните ѝ умения печелят признанието на публиката, както и одобрението на критиката в цял свят. С отличие завършва факултета по вокално и актьорско майсторство в Музикалната академия в Познан. Работи с много оперни театри в Полша и чужбина. Лауреат е на Гран при и Златен медал на Международния вокален конкурс „Мария Калас“ в Атина. Всестранно образован музикант. Богатият й репертоар включва произведения от всички епохи – от старинна музика до съвременна. В творческия си актив има много предпремиери на произведения на полска съвременна музика, в това число Кшищоф Пендерецки, Войчех Килар и Йежи Максимюк. Тя е педагог и културен мениджър. Отличена е със Сребърен кръст на заслуги.

Ярослав Бренк (бас-баритон) – абсолвент на Музикалната академия във Варшава. Удостоен от университета си с медал Magna Cum Laude за изключителни художествени постижения. Лауреат на награди от вокални конкурси в Барселона, Верчели и Лисабон. Два пъти (1999 и 2000 г.) номиниран за авторитетната награда „Паспорт на сп. Политика“. От 2000 г. е водещ солист във Варшавската камерна опера. Работи с много оперни театри и филхармонии в Полша и чужбина. Концертира под ръководството на известни диригенти, както и в престижни концертни зали, в т.ч. Берлинската филхармония, Palau de la Musica de Valencia, Tokyo Bunka Kaikan, Концертната зала в Киото. Има много архивни записи, записал е ок. 30 диска, многократно отличени с наградите „Фридерик“ и „Златният Орфей“. Записът на „Стабат Матер“ на К. Шимановски, издаден от NAXOS, през 2009 г. е номиниран за Грами.
Ярослав Бренк ръководи класа по пеене в Музикалната академия в Познан, неговите студенти и възпитаници са лауреати на много вокални конкурси. Отличен е със Сребърен кръст за заслуги и отличието „Заслужил за полската култура“.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша

Back to top