„Паспорти на сп. Политика“

„Паспорти на сп. Политика“

На 12 януари 2016 г. за двадесет и трети път бяха обявени авторитетните награди на списание „Политика“ – т.нар. „Паспорти на Политика“ . Най-перспективните млади творци бяха отличени в шест категории: филм, театър, литература, визуални изкуства, класическа музика, популярна музика.

В категорията „Филм“ победи Магнус фон Хорн с филма си „Нарушител“ – най-добър дебют през последните няколко години. Филмът бе приет с ентусиазъм по време на фестивала на полското кино в Гдиня и заради страхотната работа на оператора Лукаш Жал (номиниран за Оскар за филма „Ида“).

В категорията „Театър“ Паспорт получи Евелина Марчинак за спектакъла „Смъртта и момичето“ – за размаха, с който е реализиран и чуствота за хумор.

В категорията „Литература“ триумфира Лукаш Орбитовски. Книгата му „Друга душа“ съчетава три вида роман: иницииращ, психологически и нравствен. По великолепен начин Орбитовски представя подробно образа на Полша през 90-те.

В категорията „Визуални изкуства“ Паспорт получи Тимек Борковски „за иновативния си подход към изкуството и предефиниране на ролята на художника в съвременното общество“ (Каролина Плинта). Боровски показва как може да се общува с публиката без да се правят художествени компромиси.

В категорията „Класическа музика“ наградата бе присъдена на Марчин Швонткевич – за музикална чуствителност и ерудиция, за блестящи интерпретации и гъвкавост .

В категорията „Попмузика“ победи Куба Жолек – за невероятно старание, постоянство и талант в съчетаването на различни музикални жанрове.

Тазгодишната награда „Творец на културата“ бе присъдена на авторите на компютърната игра „Веджмин 3/Вещер 3“ – CD PROJEKT RED, за творческо използване на героя от прозата на Анджей Сапковски и превръщането на „Веджмин“ в разпознаваема марка в света на игрите.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша

Back to top