„Паспорти на сп. Политика“

„Паспорти на сп. Политика“

Обявиха лауреатите на наградите „Паспорти на сп. Политика“  
Teaтр Велки – Национална опера във Варшава

На 15 януари 2013 г. за двадесети път бяха обявени авторитетните награди на списание „Политика“ – т.нар. „Паспорти на Политика“ .

Най-перспективните млади полски творци  бяха отличени в шест категории: филм, театър, визуални изкуства, класическа музика, популярна музика, литература.  По случай юбилейното издание на конкурса  за първи път в неговата история решаващият глас в избора бе предоставен на читателите.

В категорията филм победи актьорът Maрчин Дорочински – за главните роли във филмите Ружа (Róża) и Хайка (Obława). За актьора това е първата награда на сп. Политика, след две номинации. Лауреатът на Златни лъвове от Филмовия фестивал в Гдиня е номиниран за първи път през 2007 за ролята си във филма „Градината на Луиза“.

В категорията театър Иван Вирипаев победи Михал Борчух и Мирек Качмарек. Вирипаев бе оценен за припомнянето на полския театър, че сценичното изкуство може да бъде и поезия. За вярата в силата на разказа и желязната конструкция на текста, както и за експеримента със сценичната идентичност на актьора.

В категорията литература триумфира Шчепан Твардох. Неговата книга Moрфин е субективна гротеска на окупираната в 1939 от хитлеристите Варшава.

В категорията визуални изкуства Паспорт получи Юлита Вуйчик, авторка на пърформанси и на инсталацията Дъга  от хиляди изкуствени цветя в центъра на Варшава, която много бързо се превърна в символ на града. Бе оценено последователността й в доказването на това, че животът и простите ежедневни дейности също могат да бъдат изкуство.  Нейният проект бе представен по време на полското председателство на Съвета на ЕС на площада пред Европейския парламент в Брюксел.

В категорията класическа музика наградата бе присъдена на дуета  TWOgether Duo – виолончелистката Магдалена Боянович и акордеониста Мачей Фронцкевич. Наградата им бе присъдена за изключително зрели и изразителни интерпретации на съвременен репертоар.  

В категорията попмузика най-много гласове събра групата Très.b, основана през 2005 от холандеца Оливие Хейм, датския барабанист Томас Петит и полската вокалистка и басистка Миша Фуртак.

Специалната награда – за Творец или по-скоро Творци на културата – получиха Елжбета Пендерецка и Кшищоф Пендерецки.

 

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша