Десет години от катастрофата край Смоленск

Десет години от катастрофата край Смоленск

На 10 април 2010 г. специалният самолет TU-154M с президента на Република Полша Лех Качински и съпругата на президента на Република Полша Мария Качинска на борда излита от Варшава за Смоленск. В този ден на полското гробище в Катин държавната делегация ще участва в отбелязването на 70-годишнината от престъплението, извършено на това място. На борда има 96 души, сред които представители на висши държавни институции, общественици, представители на различни изповедания, военнокомандващи и екипажът на самолета. Всички загиват в самолетната катастрофа при кацане на летището край Смоленск.

Делегацията за честванията в Катин на 10 април 2010 г. включва представители на полския елит, с различни политически, социални и духовни възгледи. В състава на делегацията влизат зам.-председателите на Сейма и Сената, група народни представители, командващите на всички видове въоръжени сили на Република Полша, служители от администрацията на президента, ръководители на държавни институции, духовници, представители на министерства, обществени организации, ветерани и придружаващи лица. Обединяващата личност, свързваща съвременна Полша с елита и традициите на Втората полска република, е Ришард Качоровски, последният президент на Република Полша в изгнание.

Участниците в полета до Смоленск пътуват за церемонията в Катин, за да отдадат почит на жертвите на масовите екзекуции в Катинската гора, Медное, Харков, Биковня и Куропати, извършени от НКВД през пролетта на 1940 г. по нареждане на върховната власт на Съветския съюз. В катинското клане живота си загубват полски военнопленници: офицери, учени, духовници от различни вероизповедания, чиновници и предприемачи – тогавашният елит на Втората полска република.

Катинското клане и трагедията край Смоленск са две събития – символи на трагичните страници в полската история.

Катастрофата на самолета TU 154M е причина президентът Лех Качински да не произнесе речта си, подготвена по случай 70-годишнината от катинското клане.

„Да направим така, написа тогава президентът, че катинската рана най-сетне да зарасне“.

Посланието, което не бе изречено на 10 април 2010 г., звучи и днес, десет години по-късно, също толкова силно.

Случилото се разтърсва милиони поляци, както и международната общественост. Участниците в полета завинаги ще останат живи в паметта ни.

По-долу можете да прочетете речта на покойния президент Лех Качински, поместена в публикацията на канцеларията на президента на Република Полша „Президентът на Република Полша Лех Качински 2009-2010. Речи, писма, интервюта. Избрано“.

„Свободата и истината“ непроизнесено слово на покойния президент Лех Качински
по случай 70 години от Катинското клане

Пресцентър на Министерството на външните работи на Полша

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша

Back to top