Изявление на министър-председателя Матеуш Моравецки

Изявление на министър-председателя Матеуш Моравецки

Полският премиер Матеуш Моравецки за историята на Полша и ролята на страната в представянето на истината за Холокоста.

Скъпи сънародници,

Уважаеми дами и господа,

По време на Втората световна война полският народ търпи огромни страдания. Цялата страна се намира под германска и съветска окупация. Практически всяко полско семейство оплаква свои близки.
Полша е първата жертва на Третия райх. Смъртта и страданието в германските нацистки концентрационни лагери е обща участ на евреите, поляците и много други народи.

Холокостът е ужасно престъпление. Опитите за отрицание на това престъпление винаги трябва да бъдат категорично осъждани. Полското законодателство от много години преследва тези, които се опитват да отричат страданието на жертвите на нацисткия терор. Подобни законодателни решения има в много други страни в Европа и по света.

Лъжа за Освиенцим е не само отричането на германските престъпления, но и други форми на изопачаване на историята. Една от най-ужасните форми на това престъпление е неглижиране отговорността на истинските извършители и вменяването на тази отговорност на техните жертви.

Искаме да се борим с тази лъжа, независимо от нейната форма. Именно поради този факт променяме закона за Института за национална памет.

Лагерите, в които са изтребени милиони евреи, не са полски. Трябва да опазваме тази истина, защото тя е част от истината за Холокоста.

Уважаеми дами и господа,
Нашето правителство осъжда всички престъпления, извършени на полска земя – без оглед на националността както на извършителите, така и жертвите. Никога няма да ограничим свободния дебат за Холокоста. Дължим го на всички, които са станали негова жертва.

От години правим много, за да бъдем пазители на паметта за престъпленията на тоталитарните режими – както в страната, така и в чужбина.

Лагерът „Маутхаузен-Гузен“ е един от многото германски концентрационни лагери. Това е поредното място, наред със съветския Катин, където се извършват масови убийства на полския интелектуален елит. В лагера загиват и евреи, както и представители на други националности.

След войната лагерът е съборен. Там, където се е намирала портата на лагера, е построена вила. Благодарение на полския ангажимент паметта за престъпното минало на „Гузен“ е опазена.

Полската държава и поляците се грижат германските концентрационни лагери да бъдат запазени като свидетелство за страданието на народите – за да почетем паметта на изтребените и да предупредим живите.

Борейки се с фалшивите твърдения за участие на полската държава в германската престъпна машина, Полша застава на страната на истината.

Скъпи сънародници,

Холокостът е немислима трагедия и за Полша. Сред шестте милиона полски граждани, които загиват по време на Втората световна война, три милиона принадлежат към общността на полските евреи. Поради този факт Полша както никоя друга държава е задължена да е пазител на истината за престъпленията на Холокоста.

Затова постоянно напомняме на света за мисията на ротмистър Пилецки в Аушвиц, за геройството на „Жегота“ – полска организация, спасявала евреи – или за жестоките наказания на Полската нелегална държава за тези, които издават евреи на нацистите или ги убиват. Смъртното наказание за поляци, укривали евреи е доказателство, че германските нацисти са знаели, че поляците ще помагат на своите еврейски събратя.

Нашият сънародник Ян Карски безуспешно се е опитвал да събуди съвестта на западното обществено мнение, информирайки го за германските престъпления.

Разбираме емоциите от страна на Израел. Трябва много работа, за да съумеем да разкажем заедно нашата обща, често и сложна история. Културата на полските евреи е неразривна част от нашето полско наследство.

Днес, когато светът отново е изправен пред проблема за антисемитизъм, полското правителство казва ясно: няма място за омраза и лъжи за историята.

Уважението към истината за Холокоста не е задача само на Израел. То е задача и на Полша. Това е борба за универсалната истина, която представлява предупреждение за целия свят.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша

Back to top