Полша става член на Съвета за сигурност на ООН

Полша става член на Съвета за сигурност на ООН

Радвам се, че след двадесет години Полша се връща в Съвета за сигурност на ООН. Засилване на международното право и превенцията ще бъдат нашият приоритет, а наш запазен знак – обединяване на сигурността с развитието – каза във вторник министър Витолд Вашчиковски при започване на полското непостоянно членство в Съвета за сигурност на ООН.

Мястото в Съвета е един вид билет за участие в световната политика – отбеляза шефът на дипломатическия ресор.

На 2 януари 2018 r. в централата на Организацията на обединените нации в Ню Йорк се състоя церемонията за смяна на националните знамена на държавите, които влизат днес в състава на Съвета за сигурност на ООН като непостоянни членове. Освен полското, на пилоните се развяха също знамената на Екваториална Гвинея, Кувейт, Холандия, Перу и Кот д’Ивоар. Тези държави замениха Украйна, Египет, Япония, Уругвай, Италия и Сенегал, които в края на 2017 г. завършиха своя мандат. Полша бе избрана за член на Съвета за сигурност за периода 2018 – 2019 г. на тайно гласуване на Общото събрание на ООН на 2 юни 2017 г., на което кандидатурата ни подкрепиха 190 държави-членки на ООН.

Безпрецедентно високата подкрепа, която получихме на изборите преди няколко месеца, приемаме като израз на доверие и признание от страна на международната общност за Полша и досегашната ни ангажираност за запазване на международния мир и сигурност – каза във вторник посланик Йоана Вронецка, постоянен представител на Република Полша в Обединените нации в Ню Йорк.

Церемонията във вторник се състоя под председателството на Казахстан, която през януари пое едномесечното председателство на Съвета. По време на председателството на Казахстан приоритетни въпроси ще бъдат: въпросите за неразпространение на оръжията за масово унищожение и ситуацията в Афганистан. На дневен ред ще бъдат поставени също сирийският въпрос и действията на мирните мисии на ООН в Демократична република Конго, Либия, Судан, Мали, Сомалия, Южен Судан и Кипър. Полша поема председателството на Съвета през май тази година и през втората половина на 2019 г.

В Съвета за сигурност през 2018 г. ще заседаваме заедно с петте постоянни членки – Русия, Китай, САЩ, Великобритания и Франция – и държавите-членки, избрани чрез гласуване: Етиопия, Екваториална Гвинея и Кот д’Ивоар – представители на Африка, две държави от Латинска Америка: Боливия и Перу, две държави, представляващи азиатските и арабски държави: Казахстан и Кувейт, а също двама представители на Западна Европа: Холандия и Швеция.
Съветът за сигурност е един от петте основни органа на Организацията на обединените нации. Хартата на Обединените нации възлага на Съвета основната отговорност за запазване на международния мир и сигурност.

Пресцентър на Министерство на външните работи

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша

Back to top