Младеж от Полша е сред финалистите на Международната детска награда за мир 2017

Младеж от Полша е сред финалистите на Международната детска награда за мир 2017

16-годишният Тимон Рaджик се нареди сред финалистите, имащи шанс да получат Международната детска награда за мир, наричана още детска Нобелова награда. Това съобщи днес Дезмънд Туту, патрон на Международната детска награда за мир. Наградата се присъжда от 2005 г. по инициатива на холандската фондация Kids Rights, бореща се за правата и благоденствието на децата по света. Неин лауреат може да бъде непълнолетно лице (дете), което усилено участва в борбата за детските права.

Тази година измежду 169 кандидатури от 55 страни Експертният комитет допусна до финала трима кандидати: Тимон Рaджик от Полша, Мохамед Ал Джонд от Сирия и Фая Хасиан от Индонезия.

Тимон от много време развива активна дейност в полза на правата на децата за достъп до публична информация, както и правата им за активно участие в обществения живот. Кандидатурата му е издигната от омбудсмана за правата на детето Марек Михалак, който отпреди това многократно е подкрепял дейността на младежа. Останалите финалисти са номинирани за активност в полза на децата бежанци и образованието (Мохамед) и участие в борбата срещу търговията с деца (Фая).

Тазгодишната награда ще бъде връчена на 4 декември от Малала Юсафзаи, лауреатка на Нобеловата награда за мир през 2014 г. и на Международната детска награда за мир за 2013 г. Победителят ще получи статуетка „Нкоси“, представляваща дете, търкалящо земното кълбо, а също достъп до световната платформа, осигуряваща популяризация на личните идеали и дейност. Фондация Kids Rights допълнително отпуска 100 000 евро за проекти, свързани с дейността на лауреата.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша

Back to top