Пловдив: One Dance Week 2019 – Фокус Полша: „Втора природа“ и „Добре дошли“

Пловдив: One Dance Week 2019 – Фокус Полша: „Втора природа“ и „Добре дошли“

Пловдив
19 октомври, събота, 17:00 ч.
СКЛАД – Пловдив, ул. „Екзарх Йосиф“ №16

Съвместно с Полския институт в София

 

„Втора природа“ на Агата Шинарска и Каролина Гживнович

Изходна точка на проекта „Втора природа“ е животът и творчеството на Пола Ниренска, полска еврейка, танцьорка и хореограф, която не успява да преодолее травмата от Холокоста. През 1949 г. тя емигрира в САЩ и се установява във Вашингтон. Там тя се превръща в една от движещите сили на модерното танцово изкуство, но не успява да се освободи от спомените за геноцида.

Като включва биографията на Пола Ниренска в широкия контекст на историята на изтреблението, артистката насочва вниманието на еко-свидетелите върху продължаващото насилие върху заобикалящия пейзаж, трайните практики в тази област и съвременната експлоатация на околната среда.

Билети ще намерите онлайн в мрежата на EpayGo, както и на касите на Easypay в цялата страна.

 

Пловдив
19 октомври, събота, 20.00 ч.
Дом на културата „Борис Христов“

Съвместно с Полския институт в София

 

„Добре дошли“ на Аурора Лубос

Артистична акция, посветена на темата за имигрантите.

Авторката: „Интересувам се от човека, който е в безопасност, но не желае да приема чуждите, бягащи от войната, конфликтите, смъртта и глада. Интересувам се от конфликта, опасността, страданието. И какво този нахранен, доволен, западноевропейски човек би чувствал в такова място, към тези хора, чието ежедневие е борба за живот“.

Aурора Лубос – независима артистка и пърформър, свързана с гданската и британската сцена на съвременния танц. Автор на няколко авторски солови спектакъла, инсталации/пърформанси и анимации. Oт 2000 година е актриса в престижния британски театър Vincent Dance Theatre, с който гастролира в САЩ, Канада, Италия, Германия, Испания и Холандия.

В рамките на Територия на хореографията – нови пътища на авангарда – проект на Института „Адам Мицкевич“, част от проекта East European Performing Arts Platform и програмата „Независима 2017-2022“ .

Билети ще намерите онлайн в мрежата на EpayGo, както и на касите на Easypay в цялата страна.

 

На 18 октомври, петък, от 16:30 – 18:30 ще се проведе ателие с Аурора Лубос. За записване: Моля, изпратете кратко представяне на hello@onedanceweek.com.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша

Back to top