Пловдив: Откриване на изложбата „АБВ на полския дизайн” – 100 години полски дизайн през очите на най-добрите полски дизайнери

Пловдив: Откриване на изложбата „АБВ на полския дизайн” – 100 години полски дизайн през очите на най-добрите полски дизайнери

Пловдив
21 юни, петък, 18.00 ч.
Галерия „СКЛАД”, ул. „Екзарх Йосиф“ №16
Съвместно с Института „Адам Мицкевич“ и Фондация „Пловдив“ 2019

Изложбата е част от официалната програма на Европейската столица на културата Пловдив 2019

 

Не е лесно да бъдат описани 100 години от историята на полския дизайн, като се ограничим до 100 обекта. Но как да бъде представено разнообразието от области, в които дизайнът функционира?
Сред 100 проекта, включващи мебели, стъкло и порцелан, с една дума предмети, широко асоциирани с дизайна, намират място и други, не толкова очевидни неща: шрифтове, лога, детски играчки, локомотив, неон, планер, скутер и дори най-вкусното полско лакомство „Птиче мляко“ и гуменото колело Ringo – полска спортна игра. Представени са както съвременни проекти, така и такива, превърнали се в класика. Уникати, прототипи, които никога не са влезли в производство, но и много популярни предмети, използвани ежедневно от поляците през последните 100 години.

Изложбата обединява миналото и настоящето, представяйки постиженията на полския дизайн чрез постиженията на съвременната полска графика. На изложбата публиката ще може да се запознае със 100 творби на полски дизайнери, интерпретирани от 25 полски илюстратори.

Изложбата не е само 100 обекта и 100 техни художествени интерпретации, това са също така 100 истории: за дизайнерите, потребностите, мечтите, възможностите и ограниченията. Представянето на проектите в хронологичен ред подчертава, че в столетната история на полския дизайн някои материали, теми и форми се завръщат, но всеки път с нов облик.

Проектът се организира от Института „Адам Мицкевич“, под името Culture.pl, като част от програмата за популяризиране на полския #дизайн в света и е част от международната културна програма, съпътстваща празненствата по повод стогодишнината от възстановяването на независимостта на Полша.

 

Изложбата продължава до 28 юли 2019 г.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша

Back to top