Почина Големият Приятел на Полша и полските алпинисти – Петър Атанасов

Почина Големият Приятел на Полша и полските алпинисти – Петър Атанасов

С прискърбие съобщаваме, че днес ни напусна Големият Приятел на Полша и полските алпинисти – Петър Атанасов.

Бивш главен редактор на българското списание „На ръба“, говорител на Българската федерация по катерене и алпинизъм и член на Експедиционната комисия на Международната федерация по катерене и алпинизъм. Автор на над 5000 публикации, автор и съавтор на няколко книги за спорта и съавтор на „Голямата енциклопедия на планините и алпинизма”. Над 30 години отразява в българската преса посоките и тенденциите в развитието на алпинизма в света. Организатор и говорител на българските експедиции на връх Еверест през 2004 г. и полско-българската експедиция на K-2 през 2005 г.

Завършил е Икономическия университет във Варшава. Голям приятел на Полша и полските алпинисти, популяризатор на постиженията на полския алпинизъм и хималаизъм. По негова инициатива и с негово сътрудничество гости на Полския институт в София са били: Кшищоф Велицки, Марек Камински, Анджей Завада, Ришард Павловски, Анна Червинска, Пьотр Пустелник, Моника Рогожинска, Дариуш Залуски, Александър Лвов, Йежи Сурдел, Януш Майер и др. Автор на биографията на Йежи Кукучка „Ти не си втори, ти си велик.“

Петър Атанасов бе председател и директор на Международния фестивал на планинарския филм в Банско, по време на който редовно се представят полски планинарски филми, а за почетни гости и членове на журито бяха канени отлични полски алпинисти, хималаисти и спортисти. В продължение на много години сътрудничи с полската журналистическа и алпинистка общност.

През 2011 г. Петър Атанасов бе отличен с Офицерски кръст на Ордена за заслуги на Република Полша от президента на Република Полша.

Изразяваме най-искрени съболезнования на семейството и близките на Петър.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша

Back to top