Ден на полската общност и на поляците в чужбина

Ден на полската общност и на поляците в чужбина

Представители на полската общност в България по време на публичното четене на драмата “Сватба” на Станислав Виспянски

Денят на полската общност и на поляците в чужбина, който се отбелязва на 2 май, е определен от Сейма на Република Полша през 2002 година. Това става “в знак на признание на многовековните постижения и приноса на полската общност и поляците, живеещи в чужбина, за възстановяването на независимостта на Полша, за тяхната преданост и привързаност към всичко полско, както и за помощта, оказана на Родината, в най-трудните за нея моменти”.

Полското правителство, признавайки особената роля на полската общност, поставя сътрудничеството със средищата на полската общност в списъка на своите приоритети. Министърът на външните работи Яцек Чапутович в експозето на изказването си през м. март тази година в Сейма на Република Полша подчертава, че „полската общност е изключително важен елемент от националната общност. Да не я забравяме особено през годината, в която се отбелязва 100-годишнината от възстановяването на независимостта на Полша“.

Убедени сме, че този юбилей е важен за всички сънародници, независимо от мястото където живеят, и особено днес ние мислено сме с поляците в чужбина, благодарим им за усилията, полагани в миналото и днес, за доброто на страната.

Според данните на Министерството на външните работи, извън Полша днес живеят около 18-20 милиона поляци и лица от полски произход. Голяма група представляват хората, останали на източните територии след преместването границите на страната. Други – днешните емигранти, съставляват съвременната полска общност в западните страни. Най-голяма е полската диаспора в Америка. През 2012 г. само в Съединените щати над 9.6 милиона хора декларират полския си произход.

Пресцентър на Министерството на външните работи

Пожелания на министър Яцек Чапутович по случай Деня на полската общност и на поляците в чужбина

Уважаеми дами и господа,

2 май е особен ден за всички поляци, които живеят и пребивават извън границите на страната. Денят на полската общност и на поляците в чужбина, който отбелязваме днес, е израз на паметта и признанието към нашите сънародници, които постоянно полагат усилия за съхранение на всичко полско и за запазване на връзката с Отечеството, а също и за поддържането и за разпространяването по света на нашите традиции и културно наследство.

Бих искал да пожелая на всички вас лично и професионално благополучие, а също и неизчерпаема енергия за укрепване на добрия имидж на Полша по света. Вие сте посланици на полските дела и вашите усилия заслужават специална подкрепа от страна на правителствените институции.

В този особен ден бих искал да отбележа, че интеграцията на средищата на полската общност е един от ключовите приоритети на политиката на нашето правителство. Вярвам, че отбелязването на 100-годишнината от възстановяването на независимостта на Полша е уникална възможност за постигането на тази цел.

Моля още веднъж да приемете моите думи на благодарност за вашите старания и усилия, които полагате за популяризирането на полското наследство и за предаването на всичко полско на младите поколения.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша

Back to top