ПОЛСКИЯТ ИНСТИТУТ ПОДАРИ НА 15 СОУ “АДАМ МИЦКЕВИЧ” В СОФИЯ БАРЕЛЕФ НА АДАМ МИЦКЕВИЧ

ПОЛСКИЯТ ИНСТИТУТ ПОДАРИ НА 15 СОУ “АДАМ МИЦКЕВИЧ” В СОФИЯ БАРЕЛЕФ НА АДАМ МИЦКЕВИЧ

Директорът на Полския институт в София, г-жа Агнешка Кошчушко, връчи барелеф на Адам Мицкевич на 15 СОУ “Адам Мицкевич” в София. Тържеството по връчването на барелефа в ръцете на директора на училището Ваня Минева се проведе на 5 октомври т.г., организирано по повод честването на Международния ден на учителя.

Барелефът на полския поет е подарък от Елена Киселинчева, внучка на българския скулптор – Пандо Киселинчев. Той изработва барелефа през 1949 годин.

Пандо Киселинчев е роден 1888 г. в село Косинец, Костурско, намиращо се в югозападния край на тогавашна България, днес гръцка Македония. 15-16 годишен идва в София при по-големите си братя Георги и Лазар Киселинчеви – строителни предприемачи, строили храм Александър Невски и по-големите държавни сгради в началото на 20 в. Започва да работи като каменоделец при строителството на Ал. Невски – изчуква капители, корнизни орнаменти и сложни каменни украси. През 1915 г завършва Художественото училище специалност скулптура при проф. Жеко Спиридонов. От 1922 до 1924 специализира в Берлин при проф.Ото Регел. След завръщането си в България създава редица скулптурни творби, повечето от които са в частни колекции. Най-характерното и забележително явление в творчеството му настъпва, когато отправя поглед към животните. Той е първият анималист в България и дълго време остава ненадминат в тази област. Последната му изложба е през 1978 г. , когато е на 90 г.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша

Back to top