Папа Франциск благодари на Полша за гостоприемството

Папа Франциск благодари на Полша за гостоприемството

В неделя, 31 юли, папа Франциск приключи първото си, петдневно апостолическо посещение в Полша. Пътуването му бе свързано най-вече с организираните Световни дни на младежта, но Светият отец проведе и редица срещи с представители на държавната власт и посети Ясногурския манастир и бившия немски концлагер Аушвиц-Биркенау.

Папа Франциск пристигна в Полша на 27 юли. След посрещането, в което участваха президентът на Полша Анджей Дуда, първата дама, кардинал Станислав Дживиш и представители на държавните и църковни власти, Светият отец замина за Вавел. Там се състоя официалната церемония по посрещането му.

– За мен е изключителна чест и радост да приветствам Светия отец от името на Република Полша, от името на моите сънародници, от името на гостите, на нашите младежи, които пристигнаха за среща със Светия отец, че мога да го приветствам на полска земя, в Краков, по време на това велико, невероятно духовно събитие, провеждано в дух на голяма радост, каквото са Световните дни на младежта, – посочи президентът Анджей Дуда.

В своето изказване на Вавел папа Франциск изрази радостта си, че първото му посещение в Централна и Източна Европа е в Полша, „чийто син е незабравимият св. Йоан-Павел ІІ, инициатор и популяризатор на Световните дни на младежта”.

След тържественото посрещане папа Франциск проведе лична среща с президента Анджей Дуда и неговата съпруга. В същото време премиерът Беата Шидло и министърът на външните работи Витолд Вашчиковски се срещнаха с държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин. Ръководителят на правителството заяви, че разговорът бил посветен на „предизвикателствата на съвременния свят“ и необходимостта от наличието на ценности в света.

Меса в Ясна Гура по случай годишнината от покръстването на Полша

В четвъртък, 28 юли, папа Франциск потегли за Ченстохова, където в светилището на Ченстоховската Богородица в Ясна Гура изнесе проповед по време на благодарствената литургия за покръстването на Полша по случай 1050-та годишнина от това събитие, отбелязвана тази година. По време на проповедта Светия отец припомни полската история. Той подчерта, че тя е формирана от Евангелието, кръста и верността към Църквата.

– Тя е била свидетел на положителното влияние на истинската вяра, предавана от семейство на семейство, от баща на син, и най-вече от майките и бабите, на които трябва много да благодарим. Вие сте могли да се докоснете до истинската и предвидлива нежност на Майката на всички, която дойдох да почета тук като поклонник и която поздравихме в псалма като „гордостта на народа” – каза той в обръщението си към вярващите. Тези думи на папата бяха последвани от продължителни аплодисменти.

Официалната литургия бе предшествана от изпълнението на „Bogurodzica“, най-старата записана полска религиозна песен, свързана с корените на християнството в полските земи. По това време тя е изпълнявала ролята на първия национален химн, в съвременното разбиране на термина.

В литургията, която се проведе от полеви олтар на отбранителните валове на манастира, участваха висшите представители на държавната власт, в т.ч. президентът Анджей Дуда, премиерът Беата Шидло и министърът на външните работи Витолд Вашчиковски.

След завръщането си в Краков папата се отправи към градския парк Блоние, където младежите приветстваха Негово Преосвещенство.

Посещение в концлагера Аушвиц-Биркенау

В петък сутринта папа Франциск посети бившия нацистки лагер на смъртта Аушвиц-Биркенау. Светият отец мина през портата с надписа „Работата прави свободен“ както са правили по време на посещенията си неговите предшественици Бенедикт XVI и Йоан-Павел II. Франциск запали свещ и се помоли пред Стената за екзекуции.

По време на посещението в лагера Аушвиц І папа Франциск се моли и в килията, където от глад умира отец Максимилан Колбе, жертвал живота си преди 75 години, за да може да оцелее негов съкилийник. На плаца на блок 11 папата се срещна и разговаря с бивши концлагеристи. По време на визитата папата бе съпроводен от премиера Беата Шидло.

В тържеството, протекло в пълно мълчание, учасваха ок. хиляда души, сред тях бивши концлагеристи, Праведници на света и техните близки.

След завръщането си в Краков Франциск посети Университетската детска болница в Прокочим и се срещна с болните деца.

В петък вечерта Светият отец застана начело на кръстния път в краковския парк Блоние.

Литургия на помирението в краковските Лагевники

В събота папа Франциск се отправи към местността Лагевники, където взе участие в „Литургията на помирението“, на която присъстваха и младежи. След литургията Светият отец участва в месата в храма на св. Йоан-Павел II, посветена на свещениците, монахините, монасите, Богупосветените и семинаристите от Полша.

През последната си вечер в Полша папата се отправи към местността Бжеги недалеч от Краков, където в Лагера на милосърдието се състоя бдение с участието на младежите. В началото на службата папата, придружен от представители на всички континенти, премина към „зона 0“, в района на която недалеч от олтара бе изградена Портата на Милосърдието. Преминаването през портата бе свързано с продължаващия Юбилей на Милосърдието.

Приемане на нова вяра, зависимости, страданието на младите хора заради войните, темите за прошка и самота в технически напредналия свят бяха основните теми по време на бдението на младежите с папа Франциск.

Финална Света литургия по време на закриването на СДМ

Финалната света литургия в Лагера на милисърдието в Бжеги бе най-важното събитие на петия, последен ден от посещението на папа Франциск в Полша. В литургията участваха висши представители на държавната власт, сред които президентът Анджей Дуда, премиерът Беата Шидло, зам.-председателят на Сейма Ришард Терлецки, началникът на правителствената канцелария Беата Кемпа и министърът на външните работи Витолд Вашчиковски, както и министърът на националната отбрана Антони Мачеревич и министърът на вътрешните работи и администрацията Мариуш Блашчак.

Папа Франциск благодари на всички, които участваха и помагаха в организацията на Световните дни на младежта. – Огромни благодарности, скъпи младежи. Изпълнихте Краков с ентусиазма на вашата вяра, който предадохте и на други, – каза папата.

Папата благодари на кардинал Станислав Дживиш, митрополит на Краков, и на кардинал Станислав Рилка, ръководител на Папския съвет по светските въпроси, и на всички, които участваха в подготовката на събитието и допринесоха за неговото успешно протичане.

В края на молитвата Ангел Господен папа Франциск съобщи, че следващите Световни дни на младежта ще се проведат през 2019 година в Панама.

Според различни оценки в неделя в Лагера на милосърдието в Бжеги са присъствали между 1,5 и 2 милиона души.

След 12.00 ч. папа Франциск напусна Лагера на милосърдието в Бжеги и се отправи към Двореца на краковските архиепископи, където бе планиран обяд с придружаващите папата лица. След обяда в краковската курия и след срещата с министъра на вътрешните работи и администрацията Мариуш Блашчак, по време на която папата благодари на всички служители, отговарящи за безопасността по време на СДМ, папа Франциск за кратко се появи в папския прозорец. Той благослови всички и ги помоли да не го забравят в молитвите си.

– Много благодаря за топлото посрещане през последните дни, – каза той.

След сбогуване с персонала на краковската курия, папа Франциск се срещна с доброволците и Организационния комитет на СДМ в Таурон Арена в Краков. Памет и кураж – това са, както каза папата по време на срещата, двете условия, благодарение на които младите хора ще могат да се превърнат в „надежда на бъдещето“. Той ги посъветва да бъдат смели и да разговарят повече с възрастни хора, като по този начин черпят мъдрост от тях.

След 18.00 ч. от Таурон Арена папа Франциск се отправи към летището в Балице, където преди полета за Рим се срещна отново с президента Анджей Дуда. На сбогуването, освен президента и съпругата му, присъстваха премиерът Беата Шидло, членове на правителството и кардинал Станислав Дживиш. В церемонията участваше и представителната гвардейска част на Полската армия.

„В момента, в който напускам Полша и се прибирам в Рим, бих искал да изразя дълбоката си благодарност към Негово Превъзходителство и целия полски народ за щедрото посрещане и гостоприемство“, – написа папата в съобщение, адресирано до президента, изпратено в момента на излитане от Полша.

Източник: Полска информационна агенция/ Министерство на външните работи

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша

Back to top