Представяне на българското издание на книгата „Седмият ангел. Поетическа проза” на Збигнев Херберт

Представяне на българското издание на книгата „Седмият ангел. Поетическа проза” на Збигнев Херберт

7 ноември, четвъртък, 18:00 ч.
Полски институт, вход свободен

Съвместно с издателство за поезия „Дa”

Представяне на българското издание на книгата „Седмият ангел. Поетическа проза” на Збигнев Херберт
(издателство за поезия „Дa”, София, 2019, превод: Здравко Кисьов)

Водещ: Силвия Чолева, журналист, поетеса, издател. С участието на Роман Кисьов, син на поета Здравко Кисьов, автор на илюстрациите в българското издание.

Книгата ще представи проф. Калина Бахнева, литературовед, автор на голям послеслов, преподавател по история на полската литература в Софийския университет.

 

Поетичната проза, събрана в книгата „Седмият ангел“ е от сборника „Хермес, кучето и звездата“ на Збигнев Херберт. Това са предимно истории за природата на съществата и нещата. Представени в лек и игрив тон, те разкриват другото лице на поета.

Збигнев Херберт (1924-1998) – полски поет и есеист, автор на драматични творби и радиопиеси, писател с богато творчество, изключителен художествен и морален авторитет. Един от най-често превежданите полски писатели. Дебютира като поет през 1950 г., но първата си поетична книга Струна на светлината издава едва през 1956 г. Автор на 18 книги с поезия, книги с есета – Варварин в градината (1962), Натюрморт с юзда (1993) и 6 драматургични творби. Стиховете му са преведени на английски, италиански, чешки, холандски, шведски и български език. Носител е на многобройни литературни награди, в т.ч. Награда „Николаус Ленау“ (1965) и Хердерова награда (1973).

Здравко Кисьов (1937–2015) е известен български поет и преводач на поезия, главно на поети от Полша и прибалтийските страни. Автор е на 20 поетически книги и на една пътеписна книга за Латвия. Три негови книги са издадени в други страни – две в Латвия и една в Полша (в превод на Войчех Галонзка). Негови стихове са превеждани на 21 езика в света.

„Въпреки че наричат Херберт „поет на културните пластове“, според него думите така са изопачили действителността, че нейната същност може да се постигне сега само чрез сферата на предметите и сферата на природата. Предлаганите миниатюри най-добре илюстрират това негово схващане. Те впечатляват с нестандартното въображение на автора, с оригинални метафори и сравнения за различни страни от живота, случки, явления.“ (Здравко Кисьов)

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша

Back to top