проф. Aнджей Хвалба гостува на Полския институт с „История на Третата полска република”

проф. Aнджей Хвалба гостува на Полския институт с „История на Третата полска република”

19 март 2013 г.
Полски институт, вход свободен

Полският институт съвместно с Историческия факултет на Софийския университет

Лекция на проф. Aнджей Хвалба „България и Полша след 1989: паралелни истории?” и представяне на българското издание на книгата „История на Третата полска република”(издателство „Балкани”, превод – Радостина Петрова).
Проф.д-р Aнджей Хвалба, историк на XIX и XX век, ръководител на секция „Историческа антропология” в Института за история на Ягелонския университет в Краков. Бивш декан на историческия факултет. В периода 1999-2005 зам.-ректор по учебната дейност на Ягелонския университет. Aвтор на над 20 книги, посветени на историята на Полша, Краков и други – напр. университетските учебници. Повечето от книгите му са удостоени с награди или отличия. Книгата „Третата полска република. Специален доклад” е удостоена с Историческата награда, присъждана от редакцията на списание „Политика” (2006).
Книгата „История на Третата полска република” представлява равносметка на историка за последните 20 години. Авторът търси отговор на въпроса каква цена платиха поляците за напускането на комунистическата система, възползваха ли се добре от годините на свобода и държавен суверенитет, доволни ли са от членството си в ЕС и НАТО. С какво успяха да се справят и кое все още е проблем за тях? Беше ли полезна бързата културна интеграция със Запада?

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша

Back to top