Прожекция на филма „Жертва на пешки“ на реж. Асен Владимиров

Прожекция на филма „Жертва на пешки“ на реж. Асен Владимиров

17 септември, вторник, 18:00 ч.
Полски институт, вход свободен

 

„Жертва на пешки” – документален филм на реж. Асен Владимиров (България, 2018, черно-бял, 68’)

Филмът разказва за д-р Марко Марков, подписал протокола на Международната лекарска комисия, който констатира, че жертвите в Катин са разстреляни през 1940 г., представя историята на избухването на Втората световна война и описва ситуацията, в която се оказва Полша, нападната през 1939 г. от две различни страни от Хитлер и Сталин.

През есента на 1944 г. Марко Марков е арестуван и обвинен от Народния съд в сътрудничество с нацистите, заради участието си в Катинската комисия. Въпреки обвиненията българският лекар е оправдан и участва в Нюрнбергския процес като свидетел на съветското обвинение, заявявайки, че убийствата в Катин са дело на нацистите. Драмата на българския лекар продължава и през Студената война, когато бившите съюзници се превръщат във врагове и Катин отново е залог в играта на великите сили.

Филмът разказва и за съдбата на останалите членове на комисията, както и за масовите разстрели в Катин и дългия мъчителен път към доказването на истината за участието и вината на Съветския съюз. Значителна част от филма е заснета в Катинския музей във Варшава.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша

Back to top