Прожекция на филма „Жертва на пешки“ на реж. Асен Владимиров

Прожекция на филма „Жертва на пешки“ на реж. Асен Владимиров

ЖЕРТВА НА ПЕШКИ
България, 2018, цветен/чернобял, 68 мин.

сценарист Асен Владимиров
музикален дизайн Мариана Вълканова
звукорежисьор Цветелина Цветкова
оператор и монтаж Стефан Бояджиев
режисьор и продуцент Асен Владимиров

Това е историята на доктор Марко Марков – един обикновен човек, озовал се между воденичните камъни на историята.

Март 1943 г. Германците съобщават, че са открили труповете на хиляди полски офицери, убити от руснаците край Катин през 1940 г.

Съветският съюз отрича и твърди, че убийствата са извършени от германците през есента на 1941 г., когато те завземат тези територии. Великобритания и САЩ подкрепят твърдо своя съюзник във войната.

Нацистите създават международна комисия, съставена от експерти по съдебна медицина. Като български представител в нея е изпратен патоанатома доктор Марко Марков. Заключителният протокол на комисията, която и той подписва констатира, че масовите убийства в Катин са извършени през 1940 г.

През есента на 1944 г. Марко Марков е арестуван и обвинен от така наречения Народен съд в сътрудничество с нацистите, заради участието си в Катинската комисия. Вместо сурова присъда той неочаквано е оправдан. Оказва, че е по-ценен жив за новата власт. Доктор Марков е привлечен като свидетел на съветското обвинение в Нюрнбергския процес, където той заявява, че клането в Катин е извършено от германците през 1941 г.

Драмата на българския лекар продължава и през Студената война, когато бившите съюзници се превръщат във врагове и Катин отново е залог в играта на великите сили.

Филмът разказва и за масовите разстрели в Катин и дългия мъчителен път към доказването на истината за вината на Съветския съюз в тях, събития малко познати на българите. Една значителна част от него е заснета в Катинския музей във Варшава, със съдействието и участието на музейните работници.

19 юни, вторник, 18.30 ч.
Дом на киното, ул. Екзарх Йосиф №37, вход с билети от касата на Дома на киното

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша

Back to top