Публично четене на романа „Предпролет“ на Стефан Жеромски на български, полски, есперанто и от текстове с азбуката на Брайл

Публично четене на романа „Предпролет“ на Стефан Жеромски на български, полски, есперанто и от текстове с азбуката на Брайл

По случай 100-годишнината от възстановяването на независимостта на Полша

Под почетния патронаж на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев

и

посланика на Република Полша в България Кшищоф Краевски

ПУБЛИЧНО ЧЕТЕНЕ НА РОМАНА „ПРЕДПРОЛЕТ”
ОТ СТЕФАН ЖЕРОМСКИ

на полски, български, есперанто и от текстове с азбуката на брайл
с участието на актьорите Маргарита Хлебарова и Божидар Попчев

Въведение: д-р Жанета Павлович, литературовед, лектор по полски език във Факултета по славянски филологии на Софийския университет.

Стефан Жеромски (1864-1925) – прозаик, публицист и драматург от периода на „Млада Полша“. Автор на модернистични творби („Бездомници”). Дебютира със сборника „Разкази”, публикуван през 1895 г. Най-известните творби на писателя са романите: „Сизифов труд”, „История на греха”, „Прелестта на живота”, „Предпролет”, „Вярната река”, историческият роман „Пепелища”, драмата „Роза” и сборникът с разкази „Вятър от морето”, за който писателят получава първата полска държавна литературна награда.

Романът „Предпролет” е издаден през 1924 г. Българското издание излиза през 1959 г. в превод на Димитър Икономов. Той описва съдбата на Цезари Барика, израснал в Баку в Руската империя. Младежът пристига в Полша, родина на починалите му родители, която познава само от техните разкази като страна на справедливостта, красотата и „стъклените къщи“. Митът рухва, когато младежът пресича границата.

Откъси от книгата ще четат: представители на дипломатическия корпус, журналисти, представители на полската общност в София, студенти и преподаватели, полонисти, ученици от полското училище, преводачи, есперантисти, брайлови четци, софиянци и гости на столицата.

8 септември 2018 г., събота, 16.00-18.00 ч., Книжарница „Greenwich Book Center”, бул. „Витоша“ № 37, вход свободен
Организатори: Посолство на Република Полша в София, Полски институт в София и книжарница „Greenwich Book Center”

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша

Back to top