ПУБЛИЧНО ЧЕТЕНЕ НА РОМАНА „QUO VADIS“ ОТ ХЕНРИК СЕНКЕВИЧ В СОФИЯ ПОД ПОЧЕТНИЯ ПАТРОНАЖ НА МЕГЛЕНА КУНЕВА – МИНИСТЪР НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И КШИЩОФ КРАЕВСКИ – ПОСЛАНИК НА РЕПУБЛИКА ПОЛША В БЪЛГАРИЯ

ПУБЛИЧНО ЧЕТЕНЕ НА РОМАНА „QUO VADIS“ ОТ ХЕНРИК СЕНКЕВИЧ В СОФИЯ ПОД ПОЧЕТНИЯ ПАТРОНАЖ НА  МЕГЛЕНА КУНЕВА – МИНИСТЪР НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И КШИЩОФ КРАЕВСКИ – ПОСЛАНИК НА РЕПУБЛИКА ПОЛША В БЪЛГАРИЯ

 

ПУБЛИЧНО ЧЕТЕНЕ НА РОМАНА „QUO VADIS“ ОТ ХЕНРИК СЕНКЕВИЧ
с участието на актьора Иван Бърнев

Под почетния патронаж на Меглена Кунева – министър на образованието и науката на Република България
и
Кшищоф Краевски – посланик на Република Полша в България


Всички желаещи могат да се включат в инициативата, като донесат със себе си книгата и прочетат любимия си откъс (не повече от половин страница).  В края на проявата ще бъдат връчени награди – издания на преводи на български език на произведения на Хенрик Сенкевич.

Организатори: Посолство на Република Полша в София, Полски институт в София съвместно с книжарница „Greenwich Book Center“

В проявата ще участва г-н Диян Стаматов, зам.-министър на образованието и науката.

Автора и романа ще представи проф. д-р Калина Бахнева, литературен историк, преподавател по славянски литератури в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Откъси от книгата ще четат: Кшищоф Краевски, посланик на Република Полша в България,  cъпругата и дъщеря му, актьори, журналисти, представители на полската общност в София,  студенти и преподаватели, полонисти,  преводачи, граждани и гости на столицата.

Акцията за всенародно четене е инициирана през 2012 г. от президента на Полша.  В тазгодишното издание  на акцията на 3 септември 2016 г.  ще бъде четен романа на Хенрик Сенкевич „Quo vadis”  и проявата ще протече под патронажа на президента Анджей Дуда и съпругата му Агата Корнхаузер-Дуда. Книгата е избрана с гласуване в интернет  измежду пет предложения. Откъси от нея ще бъдат четени в училища, библиотеки и различни институции.

Quo vadis  исторически роман от Хенрик Сенкевич. Първото книжно издание излиза в Краков през 1896 г. Романът си спечелва световна известност и е преведен на над петдесет езика. Романът разказва за Римската империя по времето на Нерон и раждането на христянството. В България книгита е преведена за първи път през 1897 г. със заглавието „Камо грядеши?“ и до днес е била издавана 13 пъти. Произведението е екранизирано многократно – най-известната филмова  версия е на режисьора  Йежи  Кавалерович (2001).

Хенрик Сенкевич (1845-1916) –  автор на романи и публицист, лауреат на Нобелова награда за литература (1905), един от най-популярните полски писатели. Автор на над двадесет новели, дванадесет романа и множество публицистични творби. Новелите на Сенкевич разглеждат актуални за епохата обществени и морални проблеми. В периода 1883-1888 г. излиза трилогията, включваща романите „С огън и меч“, „Потоп“ и „Пан Володийовски“, посветена на полската история през XVII век – войните с татарите,  шведите и турците. Интересът на писателя към националното минало намира израз в романа „Кръстоносци“ (1900).  Една от най-четените негови книги е повестта за  юноши, позната в България като „Стас и Нели“.  Почти всички негови исторически романи са екранизирани.

3 септември 2016, събота, 16.00-18.00 ч.
Книжарница “Greenwich Book Center”, бул. “Витоша” № 37, вход свободен

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша

Back to top