Спектакли наградени на XV Театрален фестивал на полското радио и телевизия в програмата на Полския институт

Спектакли наградени на XV Театрален фестивал на полското радио и телевизия в програмата на Полския институт

През 2014 година отбелязахме Годината на Ян Карски, на стогодишнината от рождението на поляка, който през 1942г. като първи очевидец даде информация на западните съюзници за изтреблението на евреите. На 18 май тази година Полският институт в София излъчи спектакъла на Полската Национална Телевизия „Карски“ на режисьорката Магдалена Лазаркевич и оператора Войчех Тодоров. Имаме удоволствието да ви съобщим, че спектакълът бе награден на XV Театрален фестивал на полското радио и полската телевизия Два Театъра – Сопот 2015, който се проведе от 27 до 29 юни. „Карски“ получи следните награди:

• нагарада за режисура – Магдалена Лазаркевич
• награда за авторска музика или музикално оформление – Антони Комаса-Лазаркевич
• награда за мъжка роля – Лукаш Симлат за ролята си на Даниел/Карски

• Почетната награда на Кшищоф Залески за работа, която отхвърля стереотипите и лесните новини, за творчество, фиксирано в паметта и историята, отнасящо се към съвременните проблеми – Магдалена Лазаркевич

ГРАН ПРИ за най-добър спектакъл на Полската Национална Телевизия – „Куфарът“ на Малгожата Шикорска-Мишчук, с режисьор Вавжинец Костшевски. Прожекцията на наградения спектакъл ще може да видите на 12.08.2015 от 19:30 в Капана, ул. Христо Дюкмеджиев № 10 в Пловдив, организирана по случай Годината на полския театър съвместно с Фондация за култура и изкуства ЕДНО – Проект „Културни посолства в Капана“. Спектакълът „Куфарът“ получи следните награди:

• награда за оригинален съвременен полски драматичен текст или театрална адаптация – Малгожата Шикорска-Мишчук
• награда за операторско майсторство – Витолд Плученник
• награда за сценография – Ева Гдовьок

Юлия Кийовска получи награда за женска роля в спактакъла „Валентина“, реж. Войчех Фаруга. Прожекцията на този спектакъл ще може да видите на 19.08.2015 от 19:30 в Капана на ул. Христо Дюкмеджиев № 10 в Пловдив.

„Два Театъра“ е фестивал, който е празник на театралното творчество на радиото и телевизията. От първото му издание през 2001 година е смятан за годишен преглед и обобщение на постиженията на двете големи сцени – театърът на полската телевизия и театърът на полското радио, които насърчават художници, автори, режисьори и актьори.

http://dwateatry.tvp.pl/festiwal/lista-nagrodzonych/nagrody-i-wyroznienia-xv-festiwalu-teatru-polskiego-radia-i-teatru-telewizji-polskiej-dwa-teatry-sopot-2015-20659931/

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша

Back to top