Среща с Войчех Тодоров и прожекция на спектакъла на телевизионния театър KAРСКИ

Среща с Войчех Тодоров и прожекция на спектакъла на телевизионния театър KAРСКИ

Прожекция на спектакъла на телевизионния театър KAРСКИ
реж. Магдалена Лазаркевич

Кога: 18 май 2015 (понеделник), 19.00 ч.
Къде: Полски институт, вход свободен

Операторът Войчех Тодоров ще разкаже за спектакъла, в който са използвани съвременни техники за обработка на документалните кадри.

Ще имате възможност да гледате една съвременна пиеса, разказваща за делото на Ян Карски.

Магдалена Лазаркевич е известна полска режисьорка и сценарист; сестра на Агнешка Холанд. Режисьор на много филми, в т.ч. полския сериал „Дълбока вода“, представен в Полския институт през юни 2013 г. в рамките на филмовата програма, организирана по случай полското председателство във Вишеградската група.

През 2014 г. отбелязахме Годината на Ян Карски по случай 100 години от рождението на поляка. Той е първият очевидец, който предава на западните съюзници информация за избиването на евреите. Не са много личностите в съвременната история на Полша, олицетворяващи по такъв необикновен начин универсалните ценности. Посланието на Ян Карски има фундаментално значение за историята на обществата в Полша и света.

Стремейки се да осъвремени образа на Ян Карски и да го направи по-разбираем за съвременния зрител, режисьорката използва следния похват: двама млади режисьори правят документален филм с игрални възстановки за Карски (в ролята Лукаш Симлат). Благодарение на това действието се развива в наши дни, но дава възможност за използване на архивни материали.

„Днес можем да стигнем до зрителя само чрез силни емоции, – казва Магдалена Лазаркевич, която е и автор на текста заедно с Доминик В. Ретингер.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша

Back to top