Тържествен концерт на Софийската филхармония с диригент – Антони Вит, солист – Агата Шимчевска (цигулка)

Тържествен концерт на Софийската филхармония с диригент – Антони Вит, солист – Агата Шимчевска (цигулка)

100 години от възстановяването на независимостта на Полша
100 години от установяване на дипломатически отношения между Полша и България

Под почетния патронаж на Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи

Aнтони Вит – един от ценените полски диригенти, главен диригент на Orquesta Sinfonica de Navarra в Памплона и почетен диригент на Краковската филхармония. Следва диригентско майсторство и композиция в Музикалната академия в Краков, усъвършенства се при Надя Буланже в Париж.
Работил е в Театър Велки във Варшава, бил е художествен директор на Поморската филхармония, директор на Оркестъра на Полското радио и телевизия и на хора в Краков.
В периода 1983-2000 е директор на Националния симфоничен оркестър на Полското радио в Катовице. В продължение на десет години е генерален и художествен директор на Националната филхармония.
Дирижирал е в най-важните европейски музикални центрове, в Америка, в държавите от Близкия изток. Записал е над 90 диска за такива фирми като EMI-HMV, CBS, Camerata Tokyo, NVC Arts, Pony Canyon, Naxos, Polskie Nagrania и други. Записи, направени под неговата диригентска палка (Stabat Mater на Шимановски, клавирните концерти на Прокофиев) печелят важни награди, в т.ч. Diapason d’Or i Grand Prix du Disque de la Nouvelle Académie du Disque. През 2002 г. неговия диск CD Turangalila (Messiaen) получава наградата Midem Classique в Кан.
Номиниран е седем пъти за Грами, а през 2014 г. печели наградата.
Aнтони Вит е лауреат на II награда от Международния конкурс за диригенти на Херберт фон Караян в Берлин и на много държавни награди. Два пъти печели награди за най-добро изпълнение на полска музика по време на фестивала Варшавска есен. Канен е на много музикални фестивали. Дирижирал е престижни оркестри, в т.ч. The London Philharmonic, BBC Symphony Orchestra, Philharmonia Orchestra w Londynie, Berliner Philharmoniker, Orchestra dell’Accademia di Santa Cecilia w Roma, Jerusalem Symphony.

Агата Шимчевска е завършила Hochschule fur Musik und Theater в Хановер в класа на проф. Кшищоф Венгжин и Музикалната академия в Познан в класа на проф. Бартош Брила.
От спечелването на Златен медал и Наградата на публиката на XIII Mеждународен конкурс за цигулари „Хенрик Венявски“ тя редовно концертира на реномирани сцени в Европа, Азия, Северна и Южна Америка, като печели признанието на музикални критици, известни диригенти, оркестри и фестивали.
Агата Шимчевска е свирила в Карнеги хол в Ню Йорк, Wigmore Hall и Royal Festival Hall в Лодон, Théatre des Champs-Élysées в Париж.
Камерната музика заема важно място в творческия живот на цигуларката, тя работи заедно с такива изтъкнати изпълнители като Кристиян Цимерман, Марта Аргерих, Ан-Софи Мутер, Гидон Кремер, Максим Венгеров, Миша Майски.
Агата Шимчевска е лауреат на много награди, в т.ч. „Паспорт на Политика“, Наградата на Tелевизия Култура в категорията Класическа музика и 4 награди на полската музикална индустрия „Фридерик“ (и за записа на цигулковия концерт на Карлович).
От 2016 г. тя ръководи класа по цигулка в Музикалния университет „Фредерик Шопен“ във Варшава. Понастоящем свири на инструмент Николо Галиано (1755), който й е предоставен с любезното съгласие на Ан-Софи Мутер.

ПРОГРАМА:

Ст. Монюшко – Увертюра към операта „Парий“
M. Карлович – Концерт за цигулка А-Dur
В. Лютославски – Концерт за оркестър

 

11 ноември 2018 г., неделя, 19:00 ч.
Софийска филхармония – зала „България“, ул. „Аксаков“ № 1, вход с билети – на касата на Софийска филхармония, eventim.bg, epay.bg и ticketsbg.com
Организатори: Посолството на Република Полша в България, Полски институт в София и Софийска филхармония

Antoni Wit,Filharmonia Narodowa

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша

Back to top