Urban Creatures

Urban Creatures

На 1 Юни 2013 в София започва третото издание на фестивала за градско изкуство – Urban Creatures (www.urbancreatures.bg).
Тази година фестивалът ще продължи, вместо обичайните 2 дни, цели 30 дни, като включва в себе си три основни проекта.
Urban Creatures е фестивал, който се фокусира върху градското изкуство (urban art) и оргомното въздействие, което то има върху средата, в която живеем и хората, които я обитават. Желанието ни е да не сме самоцелни, а да използваме изкуството като инструмент за реализация на промяната, от която всички имаме нужда.
Затова стартираме на 01 Юни 2013 с проектa АРТ срещу ВАНДАЛИЗЪМ или арт трансформация на 95. СОУ „Проф. Иван Шишманов“ в квартал Хаджи Димитър, до стадион Герена. Избрахме училище, което има проблем с графити вандализма и което, намирайки се в периферията на столицата посреща доста от предизвикателствата на модерното ни общество.
Върху училището, за период от 7 дни, ще работят едни от най-добрите български артисти – NASIMO (NASTE), BOZKO, STEN, 140 IDEAS. Заповядайте от 1 Юни – до 7 Юни, всеки ден, за да проследите на живо целия процес и борбата ни с природата, която се очертава, гледайки прогнозата за времето.
На 8 Юни 2013, цял ден, в 10 ч. ще започне за трета поредна година превърналото се в традиция събитие (jam session) в канала на река Перловска до стадион Герена. Тази година няма да има изкуствен плаж, но пък ще имаме много чуждестранни артисти.
И както обичайно се прави, сме оставили най-доброто за края…
От 17 до 29 Юни 2013 започваме реализирането на наша много стара мечта – да рисуваме върху панелните блоковете в квартал Хаджи Димитър, рaйон Подуяне. Нарекли сме проекта „Души в стените” (SOULS IN WALLS). Името не е случайно и според нас то представя много точно гледната точка на артистите, както и на хората, които живеем в тези блокове.
Най-голямата изненада за почитателите на това изкуство ще бъде възможността да наблюдават на живо работата на едни от желаните и уважавани артисти в света SAINER и BEZT от ETAM CRU (www.etamcru.com).
С подкрепата на Полския институт в София, полските артисти от ETAM CRU заедно с българските артисти – NASIMO и BOZKO ще творят върху 25 метра високите стени на блокове по улица Макгахан в квартал Хаджи Димитър в София. Елате, за да им се насладим заедно.
Всичко това става възможно благодарение на подкрепата от Столична община и кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова, столична програма „Култура“, Район Подуяне и кмета на района – г-жа Ева Митова, както и всички наши партньори и приятели, който работят неуморно през последните месеци. Радваме се, че фестивалът ни се превърна в кауза, която се подкрепя от огромен брой хора, компании и медии.
Събитието се провежда в подкрепа кандидатурата на София и Югозападния регион за Европейска столица на Културата 2019

Официален анонс: http://www.youtube.com/watch?v=I-QoZxn6a1I
Официална страница на фестивала: http://www.urbancreatures.bg
Програма на фестивала: http://urbancreatures.bg/programme-2/

Ясен Гешев,
URBAN ART FOUNDATION

 

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша

Back to top