Великденски обреди от Полша и България

Великденски обреди от Полша и България

Полското културно просветно дружество “Владислав Варненчик” и Полският институт в София организираха на 14 април 2013 г. великденска среща, посветена на полските и българските традиции и обичаи. В празника участваха над 100 души, сред които Катажина Деда – консул на ПР в София, Лили Гунчева – зам.-директор на XV СОУ ‘Адам Мицкевич“ с група ученици и учители, деца от Полското училище, Полската общност в София, както и българи, проявяващи интерес към полската култура. Децата и младежите боядисваха великденски яйца, украсяваха великденски палми и правиха празнични картички. За българите голям интерес привлече украсяването на великденски палми. Участниците разказаха за регионалните традиции и обичаи в Полша и България. Беше излъчен и филм за „шмигус-дингус“, или „мокър понеделник“.
В края децата показаха своите творби и украсиха с тях великденската маса. Награда за техния труд беше „великденския заек“, след което пристъпихме към дегустация на полски и български великденски вкусотии.
Големият интерес към традициите, потвърждава вярата ни, че спазването им е наш дълг, че красивите обичаи са съкровище, сила и идентичност на народа ни.
Уршула Богданова

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша

Back to top