ВИШЕГРАД ФИЛМ ФЕСТ (5 – 8.06.2017)

ВИШЕГРАД ФИЛМ ФЕСТ (5 – 8.06.2017)

ПО СЛУЧАЙ ПОЛСКОТО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО НА ВИШЕГРАДСКАТА ГРУПА

5 – 8 юни 2017 г., 18.00 ч.
Полски институт, ул. Веслец №12, вход свободен
Организатори: Посолство на Република Полша, Полски институт в София
Съорганизатори: Посолство на Словашката република, Унгарски културен институт при Посолството на Унгария в София, Чешки център

Във връзка с полското председателство на Вишеградската четворка (Полша, Словакия, Унгария, Чехия) и като продължание на традицията Посолството на Република Полша и Полският институт в София канят на второто издание на Вишеград филм фест. Филмовият фестивал ще протече в четири последователни дни – от 5 до 8 юни 2017 г., а филмите от Полша, Унгария, Словакия и Чехия са посветени на темата „Пътуване“. Всички филми са с български субтитри.

П Р О Г Р А М А

5 юни, понеделник, 18.00 ч.

300 мили до небето – реж. Мачей Дейчер (Полша-Дания-Франция), игрален филм
1985 година. Двама братя, 15-годишният Адам и 12-годишният Кшищоф, живеят с родителите си и братя и сестри в много тежки условия. Момчетата решават да изпълнят мечтата си за по-добър живот и да избягат на запад, като успяват да стигнат до Дания. Интерес към съдбата им проявява журналистка, емигрирала от Полша. Благодарение на усилията й момчетата получават убежище и успяват да се свържат с родителите си. Филмът е обявен за най-добър млад европейски филм през 1989 година.

6 юни, вторник, 18.00 ч.

Суинг – режисьор и сценарист: Чаба Фазекаш (Унгария), романтична комедия
В една дъждовна нощ животът събира три огорчени жени на различна възраст, а след това една бивша кралица на суинга ги взема под своето крило и създава с тях последния шедьовър в живота си – гастролиращия състав Swing Angels. В стила на женските триа от петдесетте години, момичетата обикалят целия Балатон с помощта на един травестит, собственик на бар и един мениджър, организатор на турнета. Swing Angels дава на жените нов шанс да продължат нататък. Въпросът е как ще се възползват от него.

7 юни, сряда, 18.00 ч.

С теб обичам Словакия – реж. Павол Барабаш, Роберт Шведа (Словакия), документален филм
Road Movie, който разказва за пътуванията из Словакия на Том, ирландски студент, и Габика, млада словашка актриса и запалена спортистка. Воден от желанието си да опознае тази красива страна в сърцето на Европа, Том се свързва с Габика и тя се съгласява да му покаже най-очарователните природни и исторически забележителности на родината си, както и някои от най-известните словашки технологически постижения.

8 юни, четвъртък, 18:00 ч.

С трабант до последен дъх – реж. Дан Пршибан (Чехия/Словакия), документален филм
Може би най-известният чешки пътешественик в наши дни Дан Пршибан реализира своята най-трудна до този момент експедиция. Екипажът му от два жълти трабанта, полско фиатче – т. нар. „мъник“, чешки мотори „Ява“ и дори две инвалидни колички потегля от австралийския град Пърт и в продължение на половингодишно приключение преминава през Източен Тимор, Индонезия, Малайзия и Тайланд.

Заповядайте!

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша

Back to top