Ян Енглерт ще бъде специален гост на VII-то издание на Международния филмов фестивал „Златна липа” в Стара Загора

Ян Енглерт ще бъде специален гост на VII-то издание на Международния филмов фестивал „Златна липа” в Стара Загора

На 1 юни Ян Енглерт ще участва в церемонията по откриване на фестивала и ще получи специалната награда „Златна липа 2019“ за цялостен принос в киното.

Фестивалът ще бъде открит с прожекцията на един от най-известните филми с негово участие – „Голямото прецакване (1992). На следващия ден – 2 юни – около 11 часа Ян Енглерт ще открие своя звезда в Алеята на липите и ще посади свое дръвче, подобно на носителите на същата награда от предишните издания на фестивала.

Ян Енглерт е роден през 1943 г. във Варшава и е сред най-изявените полски актьори, режисьори и театрални педагози. На 14-годишна възраст дебютира във филма на Анджей Вайда „Канал“. През 1964 г. завършва Националната Академия по драматично изкуство „Александър Зелеврович” във Варшава, непосредствено след това постъпва в Съвременния театър. Изпълнител е на над 100 филмови и театрални роли, за които получава множество престижни награди, а в това число и наградата за ролята на отец Ередия във филма на Въло Радев „Осъдени души“.

През 2019 г. Ян Енглерт е удостоен със званието Доктор Хонорис Кауза на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“.

От 1981 до 1987 г. Ян Енглерт е декан на Факултета по актьорско майсторство в Държавното висше театрално училище, а по-късно три пъти заема длъжността ректор. В периода 1992-1993 г. е член на Съвета за култура в кабинета на президента на Република Полша. От 2003 г. е артистичен директор на Народния Театър във Варшава.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша

Back to top