Яцек Чапутович е новият полски външен министър

Яцек Чапутович е новият полски външен министър

Проф. д.ф.н. Яцек Чапутович беше назначен за министър на външните работи в правителството на премиера Матеуш Моравецки.

Проф. д.ф.н. Яцек Чапутович завършва Главното училище по планиране и статистика във Варшава. Той е доктор по политически науки в Института за политически изследвания на Полската академия на науките, както и хабилитиран доктор по хуманитарни науки във Факултета по журналистика и политически науки във Варшавския университет. Завършва и следдипломни квалификации във вузове в чужбина, включително в Оксфордския университет.

През 70-те и 80-те години той е деец на демократичната опозиция, за което е интерниран на 13 декември 1981 г. (освободен е на 25 ноември 1982 г.). През 1986 г. е вкаран в затвора. Освободен е след 7 месеца след амнистия. В периода 1988-1990 г. той е член на Гражданския комитет към председателя на Независимия профсъюз „Солидарност“.

През 1990 г. постъпва на работа в Министерството на външните работи на Полша, където заема длъжността заместник-директор, а след това и директор на Департамент „Консулски отношения и емиграция“. От 1998 до 2006 г. е заместник-ръководител на Държавната служба. В периода 2006-2008 г. заема длъжността директор на Департамент „Стратегии и планиране на външната политика“ в МВнР. От 2008 до 2012 г. е директор на Националното училище по публична администрация. От януари до септември 2017 г. ръководи Дипломатическата академия на МВнР.

От септември 2017 г. беше заместник-министър на външните работи по правни въпроси и международни договори.

През 2007 г. Яцек Чапутович е отличен с Офицерски кръст на Ордена за възродена Полша, а през февруари 2017 г. получава Кръст на свободата и солидарността за заслугите за независимостта и суверенитета на Полша и за спазването на човешките права в Народна Република Полша.

Той е автор на над 100 статии и научни монографии, сред които: „Теории за международните отношения. Критики и систематизиране“, издателство PWN 2007; „Международна сигурност. Съвременните концепции“, PWN 2012; „Суверенитет“, издателствоo PISM 2013; „Теории за европейската интеграция“, PWN 2018. Той е научен работник в Института за европейските изследвания във Факултета по политически науки и международни изследвания на Варшавския университет в областта на анализите по европейската интеграция.

Пресцентър на Министерство на външните работи

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша

Back to top