Зарежда Събития

« All Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Пловдив: Откриване на изложбата „АБВ на полския дизайн” – 100 години полски дизайн през очите на най-добрите полски дизайнери

21 юни / 18:00 - 20:00

вход свободен/ wstęp wolny

Изложбата е част от официалната програма на Европейската столица на културата Пловдив 2019

Не е лесно да бъдат описани 100 години от историята на полския дизайн, като се ограничим до 100 обекта. Но как да бъде представено разнообразието от области, в които дизайнът функционира?
Сред 100 проекта, включващи мебели, стъкло и порцелан, с една дума предмети, широко асоциирани с дизайна, намират място и други, не толкова очевидни неща: шрифтове, лога, детски играчки, локомотив, неон, планер, скутер и дори най-вкусното полско лакомство „Птиче мляко“ и гуменото колело Ringo – полска спортна игра. Представени са както съвременни проекти, така и такива, превърнали се в класика. Уникати, прототипи, които никога не са влезли в производство, но и много популярни предмети, използвани ежедневно от поляците през последните 100 години.

Изложбата обединява миналото и настоящето, представяйки постиженията на полския дизайн чрез постиженията на съвременната полска графика. На изложбата публиката ще може да се запознае със 100 творби на полски дизайнери, интерпретирани от 25 полски илюстратори.

Изложбата не е само 100 обекта и 100 техни художествени интерпретации, това са също така 100 истории: за дизайнерите, потребностите, мечтите, възможностите и ограниченията. Представянето на проектите в хронологичен ред подчертава, че в столетната история на полския дизайн някои материали, теми и форми се завръщат, но всеки път с нов облик.
Експозицията е подготвена по повод отбелзяването на 100 години от възстановяването независимостта на Полша.

Изложбата продължава до 28 юли 2019 г.

 

Пловдив
21 юни, петък, 18.00 ч.
Галерия „СКЛАД”, ул. „Екзарх Йосиф“ №16
Съвместно с Института „Адам Мицкевич“ и Фондация „Пловдив“ 2019

Детайли

Дата:
21 юни
Час:
18:00 - 20:00
Стойност:
вход свободен/ wstęp wolny
Категории за Събитие:
, , , , , ,

Място

Галерия „СКЛАД”, ул. „Екзарх Йосиф“ №16/Galeria „SKLAD”, ul. Ekzarh Josif 16
Научете повече за Полша

Back to top