Зарежда Събития

« All Събития

  • Това събитие е минало събитие.

СЪБИТИЕТО СЕ ОТМЕНЯ! Представяне на българското издание на книгата „Пианистът. Варшавски спомени 1939-1945” на Владислав Шпилман

24 март / 18:00 - 20:00

вход свободен/ wstęp wolny

24 март, вторник, 18.00 ч.
Полски институт, вход свободен
Съвместно с Международно дружество „Елиас Канети“ в Русе

 

По случай Националния ден в памет на поляците, спасявали евреи по време на германската окупация (24.03.)

 

Представяне на българското издание на книгата „Пианистът. Варшавски спомени 1939-1945” на Владислав Шпилман (изд. „Елиас Канети“, Русе, 2019, превод: Maргрета Григорова и Пенка Ангелова)

Книгата ще представят проф. Пенка Ангелова, директор на Международното дружество „Елиас Канети“ в Русе и проф. Маргрета Григорова, литературовед и полонист. Теодора и Александра Даскалови и Любомира Ангелова ще изпълнят творби на Шопен.

Книгата е един необикновен дневник на големия композитор и пианист Владислав Шпилман, в който са описани шест години от неговия живот, прекарани в укритие в окупирана Варшава. Книгата се допълва от увод от Анджей Шпилман, син на автора, откъси от дневника на капитана от Вермахта Вилхелм Хозенфелд и послеслов от Волф Бирман, германски поет и приятел на семейството на Владислав Шпилман.

Владислав Шпилман (1911-2000) – композитор, пианист и аранжор от еврейски произход. Oт 1935 г. до избухването на Втората световна война сътрудничи на Полското радио като пианист, камералист, акомпаниатор, илюстратор и композитор. След войната отново e свързан с Полското радио. Бил е диригент на оркестъра, инициатор на музикални конкурси и съорганизатор на Международния песенен фестивал в Сопот (1961). През 1962 г. основава Варшавския клавирен квинтет, с който изнася над две хиляди концерта в Европа, двете Америки и Азия. Написал е над петстотин естрадни песни, от които 150 се превръщат в хитове. Автор е на сигнала на Полската филмова хроника, радиопиеси за деца, мюзикъли, филмова и театрална музика.

Детайли

Дата:
24 март
Час:
18:00 - 20:00
Стойност:
вход свободен/ wstęp wolny
Категории за Събитие:
, ,

Място

Полски институт / Instytut Polski
Научете повече за Полша

Back to top