Зарежда Събития

« All Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Шабла: Представяне на българското издание на книгата „За Полша – с любов. Българските гласове на полската литература” на Емил Басат и на изложбата „Полски обекти, включени в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО“

26.08.2019 / 18:00 - 20:00

вход свободен/ wstęp wolny

Шабла
26 август, понеделник, 18:00 ч.
Зелен образователен център, ул. „Равно поле“ 57А, вход свободен
Съвместно с Община Шабла и Зелен образователен център

 

По случай 50-годишнината на град Шабла. Община Шабла и Община Терешин – побратимени градове

 

Представяне на българското издание на книгата „За Полша – с любов. Българските гласове на полската литература” на Емил Басат

(изд. „Парадигма” в София, 2018)

и на изложбата „Полски обекти, включени в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО“

Книгата ще представят: Емил Басат, автор на книгата и Ярослав Годун, директор на Полския институт в София.

Книгата включва интервюта с 19 изтъкнати български литературоведи и преводачи на полска литература на български език: Димитрина Лау-Буковска, Благовеста Лингорска, Божко Божков, Магдалена Атанасова, Иван Вълев, проф. Боян Биолчев, Вера Деянова, Богдан Глишев, Антоанета Попова, Мира Костова, Лъчезар Селяшки, Силвия Борисова, проф. Галя Симеонова-Конах, проф. Калина Бахнева, проф. Панайот Карагьозов, проф. Правда Спасова, проф. Маргрета Григорова, Юлиян Божков и д-р Камен Рикев.

Емил Басат е литературен журналист и историк на превода. Завършил е българска филология в СУ „Св. Кл. Охридски“. От 40 години прави анкети с български преводачи и с чуждестранни българисти. Автор е на 6 книги – „Чешки триптих“ (в съавторство с Величко Тодоров), „Преводът – лица и маски“ – книга първа и втора, книга трета очаква своя издател, „Българо-унгарски двуглас“, „Словашките лица на българската литература“ (електронен вариант) и „За Полша – с любов“. Носител е на наградата на СПБ и фондация „Панагирик“ за цялостен принос в популяризирането на преводното дело в България. Ръководител е на секция „Теория, история и критика на превода“ на СПБ.

 

Фотоизложба „Полски обекти, включени в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО“

от Полската туристическа организация

Полша предлага удивителни срещи с уникални исторически и природни богатства. Страната се слави с деветнадесет от близо хилядата забележителности, включени в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.
Полша се гордее с историческите централни квартали на Краков и Торун, както и със Стария град на Варшава. Страната е привлекателна и със забележителните си природни обекти, градини и дървени църкви.

Изложбата продължава до 20.09.2019.

Детайли

Дата:
26.08.2019
Час:
18:00 - 20:00
Стойност:
вход свободен/ wstęp wolny
Категории за Събитие:
, , , ,

Място

Шабла, Зелен образователен център, ул. „Равно поле“ 57А/Szabla, Zielone Centrum Szkoleniowe, ul. Rawno pole 57A
Научете повече за Полша

Back to top